Hannakaisa Heikkinen huolissaan ilmastokeskustelun sivujuonteista ja osatotuuksista: "Maidon ja lihan tuotanto ovat Suomessa fiksulla tavalla kytköksissä toisiinsa"
Keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen on huolissaan ilmastokeskusteluun syntyneistä sivujuonteista ja osatotuuksista.
Heikkinen näkee useiden tutkijoiden tavoin viisaana puolustaa suomalaista ruoantuotantoa monestakin eri syystä.
– Maidon ja lihan tuotanto ovat Suomessa fiksulla ja ilmastolle edullisella tavalla kytköksissä toisiinsa Jos näiden tuotanto Suomessa loppuisi, korvautuu se väistämättä ulkomailta tuoduilla maitotuotteilla, lihalla ja kasviproteiinilla, joiden tuotantotapoihin emme pysty vaikuttamaan, hän kirjoittaa Suomenmaan blogissaan .
Suomalaisen maidontuotannon ohessa syntyvän lihan ilmastokuorma on Heikkisen mukaan olennaisesti pienempi kuin pelkän pihvikarjan tuottamisessa.
– Suomessa valtaosa lihaksi kasvatettavista sonneista on lypsylehmien synnyttämiä vasikoita. Myös lypsylehmät päätyvät lopulta lihantuotantoon, eli niiden ruhoja ei heitetä hukkaan.
Ilmastokaasujen osalta suomalainen karja vetää niinikään pidemmän korren.
– Suomalaiskarjan osuus on noin 0,14 prosenttia maailman nautojen metaanipäästöistä. Maitokilon päästöjen keskiarvo on maailmalla 2,5 kiloa hiilidioksidia, Suomessa vain 1,1 kiloa. Suomessa ei syötetä nautojen rehuksi myöskään soijaa, jonka kasvatus tuhoaa sademetsiä, Heikkinen luettelee.
Heikkinen korostaa, että jos ruokavalinnoilla halutaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen, niin naudanlihan käytön lopettamisen sijaan kannattaa vaatia, ettei ateriapalveluissa, ravintoloissa tai omassa keittiössä käytetä ulkomaista lihaa.
– Tällä päätöksellä huolehdittaisiin myös siitä, että tuotanto on tapahtunut maailman korkeimpien laatustandardien mukaisesti.
Oma lukunsa ovat myös ravitsemukselliset seikat.
– Monelle vähävaraisen kodin lapselle koulussa tarjottu ateria on ainoa lämmin ateria. Samoin monelle heikkokuntoiselle vanhukselle hoitopaikan tarjoama tai kotiin toimitettu ruoka on ainoa vaihtoehto.