Hallituspuolueiden nuorisojärjestöt: ”palestiinalaisalueiden liittäminen Israeliin tuomittavaa” – jäädyttäisivät asekaupan

Palestiina

Nyt ei pelkkä tuomitseminen riitä, keskustan, SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n nuorisojärjestöt tyrmäävät Israelin pyrkimykset pakkoliittää itseensä miehitettyjä palestiinalaisalueita.

Nuorisojärjestöt vaativat yhteisessä kannanotossaan, että kansainvälisen oikeuden vastaisten siirtokuntien ja muiden strategisesti merkittävien alueiden pakkoliitoksiin on reagoitava, kuten Venäjän Krimin miehitykseen vastattiin – taloudellisilla pakotteilla.

– Viimeistään tässä vaiheessa assosiaatiosopimus EU:n ja Israelin välillä tulee purkaa, kahdenväliset suhteet jäsenmaiden ja Israelin välillä tulee jäädyttää sekä siirtokuntatuotteiden pääsyä markkinoille on rajoitettava. Suomen on myös lopetettava asekauppa israelilaisten aseyhtiöiden kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julkisti aiemmin tänä vuonna laajasti kritisoidun Lähi-idän rauhansuunnitelmansa. Suunnitelmassa esitettiin siirtokuntien ja muiden strategisesti merkittävien alueiden liittämistä Israeliin.

Muun muassa YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet on todennut, että miehitetyn Länsirannan osien liittäminen Israeliin on laitonta.

Alueliitoksen on nähty vaarantavan mahdollisuudet kiristyneen tilanteen rauhanomaiselle sopimiselle. Se voi myös pahentaa alueella tapahtuvia vakavia ihmisoikeusrikkomuksia.