Hallitus lupaa 190 miljoonaa euroa valtionavustuksia sote-palveluiden kehittämiseen

Sote-uudistus

Hallitus jakaa yhteensä 190 miljoonaa euroa valtionavustusta sote-palveluiden kehittämiseen, sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa.

Kahdesta sote-uudistukseen liittyvästä valtionavustushausta voi hakea rahoitusta palvelujen toiminnalliseen kehittämiseen ja sote-rakenneuudistuksen valmistelua tukeviin hankkeisiin.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta jaetaan vuonna 2020 alueille 70 miljoonaa euroa. Haussa painotetaan erityisesti palveluiden saatavuutta perusterveydenhuollossa, sosiaalihuollossa, mielenterveyspalveluissa ja monialaisessa kuntoutuksessa.

Rakenneuudistusrahoitus on tarkoitettu vapaaehtoiseen alueelliseen yhteistyöhön ja yhteiseen valmisteluun. Siihen rahaa on luvassa 120 miljoonaa euroa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo, että sosiaali- ja terveysministeriö käy tammi-helmikuun aikana alueiden kanssa kahdenkeskiset keskustelut sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä.

– Eri puolilla Suomea asuvien palvelujen erot ovat suuret, ja haluamme ottaa huomioon alueelliset erityispiirteet. Nämä avustukset on tarkoitettu palvelujen sisällölliseen kehittämiseen ja saatavuuden parantamiseen, Kiuru toteaa.

 Valtionavustushaut avautuvat maanantaina 20. tammikuuta.