Hallitus esittää maahantulosäännöksille jatkoa vuoden loppuun – "Kolmesataa miljoonaa eurooppalaista voi tulla jo nyt vapaasti nauttimaan Lapin ruskasta"

Koronarajoitukset

Hallitus päätti tiistaina esittää, että maahantulosäännöksiä jatketaan joulukuun loppuun asti. Maahantulijalta edellytetään siten edelleen todistusta sairastetusta taudista, täydestä rokotussarjasta tai negatiivisesta testistä. Negatiivisen testitodistuksen kanssa Suomeen tulevien tulisi käydä toisessa testissä 72–120 tunnin kuluessa maahantulosta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) puolusteli käytössä olevia maahantulorajoituksia. Hallituksen esityksen mukaisia terveysturvallisuustoimia on hänen mukaansa käytössä useissa EU-maissa.

–  Kun suomalaisia säännöksiä katsotaan, voi sanoa, että olemme keskimääräisessä sakissa, hän totesi.

Osastopäällikkö Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) korosti, että valittu maahantulomalli on osoittautunut toimivaksi.

–  Usean viikon ajan ulkomailta peräisin olevia tartuntoja on ollut noin 4–5 prosenttia tartuntojen kokonaismäärästä. Ennen kaikkea jatkotartuntoja on ollut hyvin vähän.

Nykyiset säännökset ovat voimassa lokakuun puoliväliin asti.

Esityksen mukaan velvollisuus näyttää todistus tai ottaa toinen testi ei koskisi henkilöitä, jotka saapuvat Suomeen vähäisen leviämisriskin maista tai alueilta. Näistä säädetään valtioneuvoston asetuksella.

Hallituksen mukaan säännöksiä jatkamalla pyritään suojelemaan väestön terveyttä ehkäisemällä ulkomaista alkuperää olevien koronavirustartuntojen leviämistä Suomeen.

Rajojen terveysturvallisuustoimet ovat herättäneet ristivetoa eri toimijoiden ja eri puolueidenkin välillä. Etenkin matkailualalla rajoitukset ovat herättäneet vastustusta, mutta Kiuru korosti, että tilanne ei ole yhtä synkkä kuin usein annetaan ymmärtää.

–  Kolmesataa miljoonaa eurooppalaista voi tulla jo nyt vapaasti Suomeen ilman terveysturvallisuustoimia nauttimaan Lapin ruskasta, hiihtelemään hangilla ja nauttimaan Joulupukin maasta. Se on paljon se, Kiuru perusteli.

Kiurun mukaan on tärkeää, etteivät rokottamattomat voi tulla vapaasti maahan.

–  Erityisen suuri riski tällä olisi rokottamattomalle väestölle ja alle 12-vuotiaille lapsille, joilla ei ole mahdollisuutta saada rokotetta.