"Haavat revittiin sovittelussa auki" – Eduskunnassa käytiin tunteikas keskustelu väkivallasta
Eduskunnassa käytiin tiistaina syvällistä keskustelua naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Keskustelualoitteen oli tehnyt RKP:n eduskuntaryhmä.
Naisiin kohdistuva väkivalta on yksi Suomen pahimmista ihmisoikeus- ja tasa-arvo-ongelmista, sanoi RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson.
– Esimerkiksi puolet kaikista 16—25-vuotiaista naisista on kokenut fyysistä väkivaltaa, sen uhkaa tai seksuaalista väkivaltaa. Jokainen pahoinpitely ja raiskaus on yksi liikaa. Naisiin kohdistuva väkivalta on häpeätahra, johon on puututtava.
SDP:n kansanedustaja Pia Hiltunen kertoi itse kokemastaan väkivallasta.
– Olen itse ollut se 24-vuotias nuori nainen, joka ei tiennyt, mitä tehdä, kun toinen päissään kuristi ja hakkasi päätä seinää vasten niin, että taulut tippuivat toisella puolella seinää. Olin samana iltana se, jolle ei päivystyksessä tarjottu mitään henkistä apua.
– Kaksi vuotta kaiken tämän jälkeen olin se, jonka haavat revittiin sovittelussa auki ilman mitään lopputulosta. Olin myös se, joka edelleen miettii, mitä olisi pitänyt tehdä toisin, Hiltunen sanoi.
Hän kertoi olevansa kiitollinen siitä, että lakivaliokunnassa hyväksyttiin sovittelusta luopuminen lähisuhdeväkivallan osalta.
Hiltunen totesi, että väkivallan kokeminen on Suomessa ”normaalia arkipäivää”.
– Minun lisäkseni sitä on kokenut yli 50 prosenttia naisista tässä yhteiskunnassa, ja se on todella paljon. Toivonkin, että näihin palveluihin tullaan panostamaan ja ymmärretään oikeasti, mitä tämä asia tarkoittaa.
Keskustan kansanedustaja Olga Oinas-Panuma totesi, että Tilastokeskuksen mukaan Suomessa puolet naisista on kokenut fyysistä väkivaltaa, seksuaaliväkivaltaa tai uhkailua.
– Siis meidän Suomessa, maailman onnellisimmassa maassa. Kyllä jokin on mennyt aika kovasti pieleen. Myös sillä, minkälainen keskustelukulttuuri meillä on keskenään, on valtavan iso merkitys, koska sanoista on monesti valitettavan lyhyt matka teoiksi. Meillä kaikilla on vastuu, Oinas-Panuma sanoi.
– Tässäkin salissa istuu naisia, jotka ovat joutuneet väkivallan uhreiksi, ja se on todella surullista. Meillä on kaikilla puolueilla peiliin katsomisen paikka siinä, miten Suomi on joutunut tähän tilanteeseen, keskustaedustaja sanoi eduskunnalle.
Hän kertoi olevansa huolissaan siitä, että hallituksen toimien seurauksena leikataan muun muassa järjestöiltä ja sitä kautta esimerkiksi Kriisipuhelimesta.
Keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen korosti, että ”nyrkinheiluttaja toimii väärin aina”.
– Naisenhakkaaja ja jokainen väkivallan tekijä tekee itse asiassa koko Suomesta meille huonomman paikan elää. Liian moni ajattelee, että kyllä naista saa joissain tilanteissa lyödä. Hyvät ihmiset, tätä ei voi hyväksyä. Tätä ei voi hyväksyä. Jos yhtä saa lyödä, kärsii jokainen.
Kaikkosen mukaan väkivalta ja löperö asenne siihen ovat yhteisiä ongelmia, joita ”voi korjata ja joita pitää korjata”.
– Otetaan, hyvät ystävät, edes tässä asiassa yhteinen kanta yli puoluerajojen, ilman riitelyä ja eripuraa. Turvallisessa Suomessa ketään ei saa lyödä, jokaisen pitää pystyä elämään vapaana pelosta, vapaana väkivallasta. Jokaisen.
Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.)totesi, että mustelmien ja vaarallisten fyysisten vammojen lisäksi läheisen väkivaltaisuus aiheuttaa haavoja, jotka eivät näy ulospäin.
– Arvottomuuden tunnetta, pelkoa ja häpeää. Väkivalta ei ole koskaan uhrin syy, ja vastuu on aina tekijällä. Pidän äärimmäisen tärkeänä sitä, että eduskunnassa käydään yksimielistä laajaa keskustelua tästä suomalaisen tasa-arvon mustasta pisteestä, meidän maamme runsaasta lähisuhdeväkivallasta.
Ministerin mukaan naisiin kohdistuvan väkivallan torjuminen on Petteri Orpon (kok.) hallituksen tasa-arvopolitiikan kärki.
– Me kiellämme lähisuhdeväkivallan sovittelun. Kiitän eduskuntaa, että tämä asia hyväksyttiin eilen, ja se etenee, eli lähisuhdeväkivaltaa ei jatkossa voi sovitella, väkivaltaa ei voi sovitella, tekijä ansaitsee siitä tuomion.