Finnair välttää Valko-Venäjän ilmatilaa toistaiseksi – "Ryanairin tapaus on äärimmäisen huolestuttava ja hyvin poikkeuksellinen"

Lentoyhtiö kertoo nojautuvansa viranomaisten ohjeistuksiin, jotka Traficom antoi tänä aamuna
Valko-Venäjä

Finnair ei lennä Valko-Venäjän ilmatilassa toistaiseksi, yhtiö ilmoittaa Twitterissä.

Ensimmäinen uudelleen reititettävä lento on yhtiön huominen lento Turkin Gazipasaan, jonne matka-aika pitenee hieman. Finnair ilmoittaa uuden linjauksensa perustuvan liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ohjeistukseen.

Virasto on antanut ohjeistuksensa lentoyhtiöille tänä aamuna, kertoo Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist.

–  Tällaisissa asioissa nojaudumme viranomaisten ohjeisiin. Jossain muissa maissa viranomaissuosituksia tuli jo eilen, esimerkiksi Britanniassa ja Ruotsissa, Tallqvist sanoo STT:lle.

Myös EU-huippukokoukseen maanantaina kokoontuneet jäsenmaiden johtajat kehottivat EU:n lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa.

Valko-Venäjä pakotti sunnuntaina Kreikasta Liettuaan matkalla olleen Ryanairin koneen laskeutumaan Minskiin, ja samassa yhteydessä otettiin kiinni oppositioaktivisti ja toimittaja Raman Pratasevitsh sekä tämän naisystävä Sofija Sapega.

Finnairin viestintäjohtajan mukaan on sinänsä arkipäiväistä välttää tiettyä ilmatilaa esimerkiksi valtion sotaharjoitusten takia.

–  Tämä Ryanairin tapaus on äärimmäisen huolestuttava ja hyvin poikkeuksellinen. On hyvä, että niin eri maat kuin lentoliikenteen keskeiset järjestöt ovat vaatineet perusteellisesti selvitettäväksi, Tallqvist sanoo.

Tallqvist kertoo, että takavuosina uudelleen reitityksiä on tehty esimerkiksi Dubain-lentoon sen jälkeen, kun Iran viime vuoden alussa ampui Teheranista lähteneen matkustajakoneen maahan. Vastaavasti Itä-Ukrainassa vuonna 2014 alas ammuttu Malaysian Airlinesin matkustajakone aiheutti tietyn ilmatila-alueen välttelyä jonkin aikaa.

Tallqvistin mukaan Valko-Venäjän ilmatilan välttely tuo hieman lisäkuluja polttoainekustannuksina ja lisää hiilidioksidipäästöjä. Finnair kuitenkin lentää harvakseltaan Valko-Venäjän yli. Turkin lisäksi Valko-Venäjän ilmatilan halki on Finnairin siivin lennetty Kreikan Hanialle.