Evira lihakohusta: Lihaostoksilla ja ravintolassa voi käydä ilman huolta
Suomalaisen kuluttajan ei tarvitse olla hirveän huolissaan lihaa ostaessaan, sanoo maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).
Hän pitää poikkeuksellisena, jos pilaantunutta lihaa on tietoisesti myyty markkinoille.
Brasilian tutkinnassa epäillään, että mätää lihaa olisi käytetty raaka-aineena ja tuotantolaitoksissa olisi ollut salmonellaa.
– Suomessa on muuta Euroopan unionia tarkempi seulonta, koska lihantoimittajilta vaaditaan salmonellatodistus, Tiilikainen sanoo.
Brasilian viranomaiset kertoivat perjantaina, että kymmeniä terveystarkastajia on lahjottu päästämään myyntiin pilaantunutta lihaa.
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira aloittaa maanantaina selvityksen brasilialaisen lihan tuonnista Suomeen.
– Selvitetään, paljonko sieltä on tullut, ja mikä on tämä todellinen ongelma Brasiliassa – koskettaako se kaikkia mahdollisia eriä, vai onko se joku rajattu osa, Eviran elintarviketurvallisuusjohtaja Leena Räsänen sanoo.
Brasilialaisviranomaisten kaksi vuotta kestäneet tutkimukset paljastivat, että pilaantunutta lihaa olisi myyty vuosia.
– Jos niitä on tuotu, ollaan yhteydessä tuojayrityksiin, että tehostavat valvontaansa niiden osalta, Räsänen kertoo.
Jos pilaantunutta lihaa ilmenee, se vedetään pois markkinoilta. Sillä välin kun lihoja jäljitetään, lihansyöntiä voi Räsäsen mukaan jatkaa huoletta.
– Kyllä varmasti jokainen ravintola on hyvin tarkkaan katsonut tällä hetkellä raaka-aineidensa laadun. Sama juttu kaupassa: todennäköisesti hyvin tarkasti ovat laatuvastaavat tarkastaneet, mitä hyllystä löytyy ja että hyllyssä oleva tavara on turvallista, Räsänen sanoo.
Ministeri Tiilikaisen mukaan vastaavat skandaalit myös lisäävät ravintoloiden painetta tuoda lihan alkuperä esille.
Suomeen voi EU:n ulkopuolelta tuoda lihaa suoraan tai jonkin EU-maan kautta. Jos esimerkiksi brasilialainen liha tuodaan suoraan Suomeen, se tulee ensimmäisenä rajatarkastusasemalle.
Siellä katsotaan, että lihaerä on peräisin EU:n komission hyväksymistä laitoksista. Tiilikainen sanoo ottavansa yhteyttä komissioon, että laitostarkastuksissa kaikki on kunnossa.
Suomi vaatii myös lisävakuudet, että lihasta on tutkittu mahdollinen salmonella. Rajaeläinlääkärit voivat myös pistokokein testata lihaa.
– EU-jäsenyyden alusta alkaen olemme vaatineet lisävakuudet, että salmonella on tutkittu, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio sanoo.
Jos EU:n ulkopuolelta tuleva lihaerä tulee esimerkiksi saksalaisen tai hollantilaisen sataman kautta, niin vastaava tarkastus on tehty jo toisessa EU-maassa.
Suuri osa Suomeen saapuvasta lihasta tulee suurten EU-satamien kautta. Silloin lihaerät tulevat Suomessa ensisaapumispaikkavalvontaan, jonka Evira ostaa kunnilta.
Myös ensisaapumispaikkavalvonnassa tehdään pistokokeita tietyn riskin perusteella.
Viranomaisten lisäksi suomalaiset ulkomaista lihaa ostavat yritykset valvovat tuontilihan laatua ja tekevät pistokokeita.
– Sisämarkkinavalvontahan ei ole niin sataprosenttista, että sieltä joskus saattaa päästä kauppaan asti, mutta silloin yritykset toimivat itse hyvin tehokkaasti ja vetävät takaisin näitä, Räsänen kertoo.
Juttua ja otsikkoa muokattu klo 17:27.