Euroministerit varuillaan Italian kapinoinnin takia

Populistihallitus astumassa valtaan isojen eurouudistusten kynnyksellä
Euroopan talous

Epävarmuus Italian tulevan hallituksen aikeista heittää varjonsa myös euroalueen talousuudistuksille.

Virallisesti euromaiden valtiovarainministerit jaksoivat torstaina toivoa, että uusi hallitus osoittautuisi vastuulliseksi kumppaniksi.

Ministerit olivat koolla Brysselissä euroryhmän kokouksessa, jonka kulisseissa pian valtaan nouseva Italian populistihallitus oli isoimpia keskustelun aiheita.

Hollannin valtiovarainministeri Wopke Hoekstra toivoi, että uusi hallitus veisi eteenpäin uudistuksia ja noudattaisi yhdessä sovittuja sääntöjä.

– Ei siksi, että Bryssel tai muut jäsenmaat haluaisivat, vaan koska vakaasti uskon, että se on maan omaksi eduksi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) myönsi olevansa huolestunut.

– Olen vähän otsa rypyssä katsonut, mitä hallituspuolueet ovat kaavailleet ja minkä tyyppisiä menolisäyksiä he ovat suunnitelleet. Toistaiseksi olen päättänyt olla rauhallinen, koska pitää katsoa, mitä he konkreettisesti tekevät.

Suurimpana huolena on massiivinen velkataakka, jonka takia maalla ei olisi varaa toteuttaa menolisäyksiä ja perua säästötoimia, kuten tulevat hallituspuolueet Lega ja Viiden tähden liike ovat luvanneet.

Julkisen velan osuus suhteessa bkt:hen on 130 prosentin tuntumassa, vaikka raja EU:ssa on 60 prosenttia.

Populistihallituksen valtaannousu osuu herkkään ajankohtaan, koska EU:ssa neuvotellaan talous- ja rahaliiton uudistuksista. Kapinoivat kommentit, joita Italiasta on kuultu, ovat olleet kylmä suihku.

Myös Orpo sanoo, että yhteisvastuun kasvattamista on entistä vaikeampi ajatella, jos jäsenmaissa on paineita toimia vastoin yhteisiä sääntöjä.

– Toivon, että he tekevät vastuullisia ratkaisuja ja euromaana noudattavat niitä sopimuksia, joihin he ovat sitoutuneet.
Pankkien talletussuojaan Suomi suhtautuu yhä myönteisesti. Uudistuksen arvioidaan kuitenkin hidastuneen Saksan varaumien takia.

Euroalueen uudistuksista keskusteluissa on ollut myös muun muassa jonkinlainen suhdanteita tasaava järjestelmä.