Euroalueen inflaatio kiihtyi lokakuussa 2,0 prosenttiin – Asiantuntija: Tilapäinen ilmiö
Kuluttajahinnat nousivat euroalueella lokakuussa 2,0 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Eurostat. Inflaatio kiihtyi syyskuusta, jolloin se oli 1,7 prosenttia.
Kuluttajahintojen nousu oli erityisen ripeää palvelujen saralla, sillä ne kallistuivat vuoden takaiseen verrattuna 3,9 prosenttia. Ruoan, alkoholin ja tupakan hinnat nousivat 2,9 prosenttia. Energian hinnat puolestaan laskivat 4,6 prosenttia vuoden takaisesta.
Eniten kuluttajahinnat nousivat Belgiassa, missä nousua mitattiin 4,7 prosenttia vuoden takaisesta. Toiseksi nopein kuluttajahintojen nousu mitattiin Virossa, missä nousua oli 4,5 prosenttia.
Hitainta kuluttajahintojen nousu oli Sloveniassa, missä hinnat pysyivät vuoden takaisella tasollaan. Irlannissa ja Liettuassa kuluttajahinnat nousivat vain 0,1 prosenttia vuoden takaisesta.
Suomessa kuluttajahinnat nousivat 1,5 prosenttia.
Vaikka kuluttajahintojen nousu kiihtyikin lokakuussa syyskuusta, OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen ei usko, että kiihtyminen sotkisi Euroopan keskuspankin EKP:n koronlaskunäkymiä.
Hännikäisen mukaan inflaatio saattaa kiihtyä edelleen marraskuussa, mutta hänen mukaansa kyseessä on tilapäinen, viime vuoden heikoista vertailuluvuista johtuva ilmiö.
– Ennakoimme kokonaisinflaation palaavan ensi vuoden alkupuolella takaisin tavoitetasolle vaisun talouskehityksen jarruttaessa hintakehitystä, Hännikäinen kirjoittaa sähköpostikommentissaan. EKP:n tavoitetasona on 2,0 prosentin inflaatiovauhti.
Hännikäisen mukaan OP:ssa uskotaan EKP:n jatkavan koronlaskujaan määrätietoisesti.
– Ennakoimme EKP:n laskevan rahapolitiikkalinjansa kannalta keskeistä talletuskorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä seuraavassa viidessä perättäisessä korkokokouksessa niin, että talletuskorko asettuu ensi vuoden kesäkuussa 2,0 prosenttiin, Hännikäinen kirjoittaa.
– Euroalueen vaisu talouskuva, hintapaineiden rauhoittuminen ja EKP-jäsenten aiempaa selvemmät vihjeet rahapolitiikan lisäkeventämistarpeesta puoltavat näkemysmuutosta. EKP:n koronlaskusykli tuo euribor-korkoihin jatkossakin laskupainetta, hän jatkaa.
Tilastokeskuksen mukaan suurin vuosimuutos Suomen kuluttajahinnoissa mitattiin lokakuussa alkoholijuomien ja tupakan pääryhmässä, missä hinnat kallistuivat 5,3 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.
Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat kallistuivat samaan aikaan vain 0,2 prosenttia. Vaatetus ja jalkineet kallistuivat 0,6 prosenttia vuoden takaisesta.
Asuminen, vesi, sähkö, kaasu ja muut polttoaineet kallistuivat 3,0 prosenttia. Ravintolat ja hotellit kallistuivat samoin 3,0 prosenttia.
Kuluttajahintojen nousuvauhti kiihtyi Suomessa lokakuussa selvästi, sillä syyskuussa kuluttajahinnat kallistuivat vuodentakaisesta vain 0,9 prosenttia.