Ukrainalle kaavailtu uusi tukipaketti jäi odotustilaan EU-huippukokouksessa
EU-maiden johtajat kokoontuivat jo kolmatta kertaa lyhyen ajan sisällä huippukokoukseen Euroopan kireän turvallisuustilanteen keskellä.
Kokouksessa käsiteltiin Ukrainalle annettavaa tukea, mutta kokouksessa ei saatu aikaan konkreettisia uusia linjauksia uudesta tukipaketista Ukrainalle. Ja tälläkin kertaa Unkari päätti olla asettumatta Ukrainaa tukevien kokouspäätelmien taakse, jotka hyväksyttiin 26 jäsenmaan voimin.
Kokouksen alla EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Kaja Kallas valmisteli uutta Ukrainan tukipakettia, jonka arvioitiin korkeimmillaan voivan nousta jopa 40 miljardiin. Paketti ajautui kuitenkin vastatuuleen, kun esimerkiksi Espanja, Ranska ja Italia osoittivat vastustusta sitä kohtaan.
Kallas kertoi ajavansa nyt kahden miljoonan tykistöammuksen toimittamista Ukrainalle. Huippukokouksen päätelmissä Kallaksen paketti mainittiin kuitenkin ilman mitään tarkempia summia, kuten etukäteen ennakoitiin.
Päätelmissä ”muistutettiin” aloitteista EU:n sotilaallisen tuen lisäämiseksi Ukrainalle, erityisesti suurikaliiperisten tykistöammusten ja ohjusten osalta. Lisäksi jäsenvaltiot kehottivat komissiota antamaan tälle vuodelle varattua Ukraina-tukea etupainotteisesti.
Suomen pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi kokoukseen saapuessaan olevansa harmissaan siitä vastustuksesta, jota Kallaksen paketti on kokenut. Orpon mukaan mahdollisimman vahvan sotilaallisen tuen eteen tehdään edelleen kuitenkin töitä, koska Ukraina tarvitsee pikaisesti aseita ja ammuksia.
Orpon mukaan rauhanprosessin mahdollinen eteneminen ei ole mikään syy muuttaa linjaa Ukrainan tukemisessa, vaan päinvastoin.
– Nyt juuri pitää tukea (Ukrainaa) enemmän, jotta me näytämme Venäjälle, että he eivät voi sotilaallisesti menestyä, ja että Ukraina pystyy sotilaallisesti puolustautumaan. Tämä on myös vahva viesti Yhdysvalloille siitä, että Eurooppa kantaa vastuunsa, Orpo perusteli.
Orpo huomautti Suomen ja muiden Pohjoismaiden sekä Baltian ja Puolan avustaneen Ukrainaa runsaasti, kun taas joillain toisilla EU-mailla on parantamisen varaa.
EU:n kannalta myönteinen uutinen keskellä kireää maailmanpoliittista tilannetta oli se, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyin välinen puhelu keskiviikkona oli sujunut tietojen mukaan hyvin.
Pääministeri Orpo sanoi puhelun vahvistaneen uskoa siihen, että Ukraina, Eurooppa ja Yhdysvallat menevät samaan suuntaan.
Orpon mukaan tiedossa ei ole, että Trump olisi antanut periksi Venäjän vaatimuksille Ukrainan aselevon suhteen. Venäjä vaati esimerkiksi Ukrainalle annettavan aseavun katkaisemista.
– Kaikki me olimme huolissamme niistä uutisista, joita Trumpin ja [Venäjän presidentti Vladimir] Putinin puhelun jälkeen varsinkin Venäjän suunnasta kerrottiin, mutta Trumpin ja Zelenskyin puhelu vahvisti taas uskoa siihen, että tässä mennään taas samaan suuntaan, Orpo arvioi.
Yleisesti EU-johtajien jaettu näkemys käynnissä olevista Ukraina-neuvotteluista on se, että mitään todellisia neuvotteluita ei nyt käydä, eräs korkea-arvoinen virkamieslähde summasi. Johtajat kävivät kokouksessa keskusteluita siitä, miten EU voisi neuvotteluihin parhaiten vaikuttaa.
Kokouksen päätöslauselmassa jäsenmaat ilmaisivat asian kehottamalla Venäjää osoittamaan todellista poliittista tahtoa sodan lopettamiseksi.