Erityisesti näillä alueilla havaittiin kesällä sinilevää – Lämmin alkukesä aikaisti havaintoja
Sinilevää havaittiin kesä–elokuussa erityisesti avomerialueilla sekä rannikoilla, selviää torstaina julkaistusta Suomen ympäristökeskuksen (Syke) valtakunnallisen sinileväseurannan yhteenvedosta. Sisävesialueilla levätilanne oli kesän aikana vaihteleva.
Merialueen havaintopaikoista vain kolmannes pysyi sinilevättömänä läpi kesän.
Sisävesillä noin puolessa havaintopaikoista ei havaittu lainkaan sinileväkukintoja. Runsaimmat sinileväkukinnat havaittiin Etelä- ja Keski-Suomessa.
Runsaita tai erityisen runsaita sinilevätilanteita ilmeni 26 prosentissa sisävesien ja 36 prosentissa merialueiden havaintopaikoista.
Syken mukaan lämmin alkukesä aikaisti sinilevähavaintoja etenkin Suomenlahden merialueilla.
Heinäkuun loppupuolella sinilevän määrä kasvoi Suomen eteläisillä ja lounaisilla rannikkoalueilla.
Elokuussa sinilevää esiintyi lähinnä Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rannikolla, mutta havaintoja tehtiin pitkin rannikkoa aina Pohjois-Pohjanmaalle asti. Levän määrä väheni kuukauden aikana hieman ja oli ajankohdalle tyypillisellä tasolla.
Lämmin alkukesä aikaisti sinilevähavaintoja myös Suomenlahden avomerialueilla. Selkämerellä ja Ahvenanmerellä sinilevä alkoi runsastua heinäkuun puolessa välissä. Perämerellä sinilevää havaittiin kesän aikana lähinnä rannikkoalueilla.
Sisävesialueilla levätilanne oli muuttuvien sääolosuhteiden vuoksi vaihteleva.
Levätilanne alkoi alkukesällä rauhallisena. Juhannuksen jälkeen sinilevän määrä lisääntyi lämpimänä jatkuneen sään vuoksi. Heinäkuussa tilanne pysyi kuitenkin rauhallisena. Levää havaittiin heinä-elokuun vaihteessa hieman tyypillistä vähemmän.
Elokuussa lämmin sää jälleen lisäsi sinileväkukintoja. Sitä esiintyi hieman enemmän kuin loppukesästä on tyypillistä.
Syke seuraa sinilevien esiintymistä osana ympäristön tilan seurantaa. Valtakunnallista sinileväseurantaa on tehty vuodesta 1998 lähtien.