Entinen puolustusministeri palauttaisi jalkaväkimiinat käyttöön – patistaa kokoomusta toimiin
Suomen kannattaisi irtaantua Ottawan sopimuksesta ja palauttaa jalkaväkimiinat käyttöön, katsoo keskustan kansanedustaja ja entinen puolustusministeri Mikko Savola.
Suomi päätti liittyä jalkaväkimiinat kieltävään sopimukseen tasan 20 vuotta sitten silloisen tasavallan presidentin Tarja Halosen ja pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen linjaamana. Tavoitteeksi otettiin vuosi 2012.
Savola oli yksi 11 keskustalaisesta, jotka äänestivät vuonna 2011 eduskunnassa Ottawan sopimusta vastaan. Hän sanoo, ettei ole muuttanut kantaansa asiassa.
– Olen pioneerikoulutuksen käynyt mies Keuruun metsistä ja tiedän, mitä se on tuolla ruohonjuuritasolla, Savola sanoo Suomenmaalle.
Savolan mukaan on hyvä, että miinoille saatiin korvaavia järjestelmiä. Niin sanottua miinakauhua, etenemisen hidastumista jalan tai hengen menettämisen pelossa, ne eivät kuitenkaan pysty korvaamaan.
– Ehkä tässä maailmantilanteessa asiaa voisi miettiä vähän toisella tavalla, Savola näkee. Hän ei usko, että miinojen palauttamisesta aiheutuisi Suomelle enää mainehaittaa. Puolustuksen näkökulma menee hänen mielestään joka tapauksessa edelle.
Savola lyö painetta ennen kaikkea kokoomukselle, jolla on täysi poliittinen värisuora tehdä esitys ja tuoda esitys sopimuksesta irtaantumisesta eduskuntaan, jos niin halutaan.
– Pallo on heillä.
Savolan mukaan korvaavia järjestelmiä on Puolustusvoimille hankittu sinänsä hyvin. Miinojen kaltaista kauhua aiheuttaviin miehittämättömiin ilma-aluksiin eli drooneihin pitäisi kuitenkin hänen mielestään panostaa enemmän,
– Huomasin Ukrainassa, miten nopeaa kehitys on.
Myös Suomen entinen Washingtonin-suurlähettiläs Mikko Hautala kirjoitti hiljattain Suomen Kuvalehdessä, että Ottawan sopimuksessa mukana oloa voitaisiin harkita uudelleen,
Hautalan mukaan Ottawan sopimus oli 1990-luvun maailmankuvan tuote. Kylmän sodan vastakkainasettelu oli purkautunut ja suurvallat rakensivat yhteistyötä. Valtioiden välisten valloitussotien luultiin jääneen menneisyyteen.
Samalla huomio kiinnittyi eri puolilla maailmaa riehuneiden sisällissotien silmittömään miinankylvöön, jonka humanitaarinen hinta oli järkyttävä. Se leimasi Hautalan mukaan kaikki miinat ja niiden vastuullisetkin käyttäjät.
Mikäli Suomen liittymispäätös olisi lykkääntynyt Krimin valtauksen yli, Suomi olisi Hautalan mukaan jäänyt todennäköisesti sopimuksen ulkopuolelle.
– Nyt sopimukseen ei lähes varmuudella liityttäisi. Eikä Suomea hirtettäisi, vaikka se irtautuisi Ottawan sopimuksesta. Niin rajusti Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut, Hautala arvioi.