Ensimmäisen ennusteen mukaan kärkipuolueiden ero äärimmäisen pieni Saksan liittopäivävaaleissa

Saksa

Ensimmäisen vaaliennusteen mukaan Saksan liittopäivävaaleista oli tulossa erittäin tiukka taisto, sillä sosiaalidemokraatit (SPD) ja kristillisdemokraatit (CDU/CSU) olivat sunnuntai-iltana lähes tasoissa.

SPD:n ennustettiin Suomen aikaa kello 20.15 saavan 24,9 prosentin äänistä, mikä olisi 0,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin CDU:n 24,7 prosenttia.

Sosiaalidemokraatit olisivat ottamassa isohkon voiton, sillä vuoden 2017 vaaleissa puolueen ääniosuus oli 20,5.

–  Äänestäjät ovat osoittaneet haluavansa minut seuraavaksi liittokansleriksi, SPD:n liittokansleriehdokas Olaf Scholz sanoi puhuessaan kannattajilleen puolueen vaalitilaisuudessa.

SPD:n puoluesihteeri Lars Klingbeil sanoi puolueella olevan ”selvät valtuudet hallitsemiseen”.

–  Olemme taistelleet tiemme takaisin, Klingbeil sanoi Saksan yleisradioyhtiö ZDF:n haastattelussa.

Sen sijaan vuoden 2017 vaaleihin verrattuna kristillisdemokraatit olisivat kärsimässä murskatappion, sillä neljä vuotta sitten puolue sai lähes 33 prosentin ääniosuuden.

–  Tappio on karvas verrattuna vuoden 2017 vaalitulokseen, kristillisdemokraattien puoluesihteeri Paul Ziemak sanoi AFP:n mukaan puolueen vaalivalvojaisissa.

Puolueen liittokansleriehdokas Armin Laschet puolestaan valoi uskoa siihen, että kristillisdemokraatit ovat hallituksen muodostajapuolue.

–  Teemme kaikkemme sen eteen, että voimme rakentaa tulevasta hallituksesta CDU-johtoisen, Laschet sanoi kannattajilleen Berliinissä.

Ääntenlaskun odotettiin venyvän myöhään yöhön.

Kolmanneksi eniten ääniä olisi ennusteen mukaan saamassa vihreät, joille povataan vaaliennusteen perusteella 14,6 prosentin osuutta.

Se on vihreille iso nousu neljän vuoden takaisesta vajaasta yhdeksän prosentin osuudesta, mutta silti puolue otti ensitiedot vastaan pettyneinä. Vielä keväällä vihreät oli mielipidekyselyissä jopa ykkössijalla.

Äärioikeistolaiselle AfD:lle povattiin 11,1 prosentin ja liberaalipuolue FDP:lle 11,7 prosentin osuutta. Laitavasemmistopuolue Linke olisi saamassa viiden prosentin ääniosuuden.

Linkelle se saattaa tietää putoamista pois parlamentista, mikäli puolue ei ylitä äänikynnystä. Se taas tietäisi vaikeuksia SPD:lle hallitusneuvotteluja ajatellen, sillä SPD:n on ennakoitu hahmottelevan vihervasemmistolaista hallitusta yhdessä vihreiden ja Linken kanssa.

Hallituksen muodostamisesta on povattu etukäteen pitkää prosessia. Tämä tietänee sitä, että väistyvä liittokansleri Angela Merkel saattaa joutua hallitsemaan maata vielä kuukausia ennen vetäytymistään eläkkeelle.

Vuonna 2017 liittopäivävaalit pidettiin niin ikään syyskuussa, mutta vasta helmikuussa kristillisdemokraatit saivat hallituksen aikaan sosiaalidemokraattien kanssa.

Äänestyskopissa äänestäjät tekivät kaksi valintaa. Äänestyslipukkeessa ensimmäinen ääni annettiin äänestäjän vaalipiiriä edustavalle ehdokkaalle, toinen ääni poliittiselle puolueelle.

Ensimmäisellä valinnalla pyritään varmistamaan jokaisen lähes 300 vaalipiirin edustus Saksan liittopäivillä. Puolueen saamat äänet puolestaan määrittävät paikkamäärän. Eniten puolueääniä saanut puolue saa suurimman edustuksen liittopäivillä.