Sote-alan työntekijöistä vain joka kolmas palautuu hyvin työstään, kertoo tutkimus
Vain noin joka kolmas sosiaali- ja terveysalan työntekijöistä palautuu hyvin työstään. Näin kertoo Työterveyslaitoksen tuore tutkimus.
Huono työstä palautuminen on riski alan työntekijöille ja työvoimapulasta kärsivälle sote-alalle, Työterveyslaitos kertoo.
Tutkimuksen mukaan palautumisen puutteet johtavat huonoon työsuoritukseen, terveysongelmiin tai jopa heikentyneeseen työkykyyn.
Tutkimuksessa todetaan, että yksilön omat palautumisen keinot eivät riitä, vaan käyttöön on otettava työyhteisön keinot palautumiseen.
Keinot liittyvät työn organisointiin, työyhteisön toimivuuteen ja työn tauottamiseen.
Tutkimuksen mukaan syksyllä 2023 kaikenikäisistä sote-ammattilaisista vain 35 prosenttia palautui hyvin työstään.
Alle 30-vuotiaista työntekijöistä hyvin työstään palautui 29 prosenttia ja yli 60-vuotiaista 39 prosenttia.
Esihenkilöasemassa olevat palautuivat tuolloin hieman muita työntekijöitä paremmin – esihenkilöistä 40 prosenttia ja päälliköistä 41 prosenttia palautui hyvin työstään.
Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan työyhteisön johtajilla onkin tärkeä asema työntekijöiden palautumisen edistämisessä.
– Johdon ja esihenkilöiden tehtävänä on varmistaa johtamistyöllään toimivat rakenteet työn tekemiselle, työyhteisön vuorovaikutukselle ja työyhteisön palautumisen keinojen käytölle, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jaana Laitinen sanoo tiedotteessa.
Toimivilla rakenteilla tarkoitetaan tutkimuksessa työn tavoitteiden, työnjaon ja pelisääntöjen sopimista sekä säännöllisiä yhteisiä tilaisuuksia ja turvallista ilmapiiriä.
Avoin vuorovaikutus on tärkeää, jotta työntekijä voi ottaa puheeksi työn palautumiseen liittyviä asioita.
Tutkimuksessa annetaan palautumisen johtamista koskevia toimenpidesuosituksia sote-alan esihenkilöille. Toimivien rakenteiden lisäksi tärkeää on työkuormituksen hallinta, sosiaalinen tuki ja psykologinen turvallisuus työyhteisössä.
Myös johtavassa asemassa olevan henkilön oma esimerkki vaikuttaa, tutkimuksessa sanotaan. Osaavia esihenkilöitä tulee myös olla riittävästi, jotta työn palautumista voidaan johtaa asianmukaisesti.
Tutkimusaineistoina olivat Mitä kuuluu hyvinvointialuevalmistelijoille -seurantatutkimuksen kyselytiedot vuonna 2022 sekä Mitä kuuluu -tutkimusaineisto vuosilta 2021–2022. Vuoden 2023 tiedot sote-työntekijöiden palautumisesta ovat peräisin Mitä kuuluu hyvinvointialueiden työhyvinvoinnille 2023 -raportista.