Elsi Katainen: Euroopan unionin on oltava mukana Venäjän ja Yhdysvaltain neuvotteluissa – "Keskustelua on käyty EU:n yli"

Turvallisuuspolitiikka

Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk. / Renew) vaatii Euroopan unionilta vahvempaa otetta kiristyneen kansainvälisen tilanteen ratkomisessa.

Yhdysvaltain ja Venäjän edustavat aloittivat maanantaina Genevessä Sveitsissä keskustelut Ukrainan rajalla vallitsevan pattitilanteen vuoksi. Katainen kirjoittaa Twitterissä, että ”kaksinapaisia” neuvotteluja käytiin Euroopan unionin yli.

– Unionin on oltava neuvotteluissa mukana, hän painottaa.

Kataisen mukaan EU:n on löydettävä vahva yksituumaisuus turvallisuustilanteen edistämiseen vahvistamalla omaa eurooppalaista ulko- ja turvallisuuspoliittista yhteistyötä. EU:n pitäisi myös katsoa nykyhetkeä pidemmälle.

– Se tukee parhaiten EU:n diplomatiaan perustuvaa toimintamallia.

Kataisen mukaan kiristyneessä tilanteessa on paljolti kyse Venäjän pyrkimyksistä pönkittää suuravalta-asemaansa. Venäjä myös hakee paluuta kylmän sodan etupiireihin. Siitä kielivät myös lännelle ja Natolle asetetut vaatimukset.

Keskustalaismeppi huomauttaa, että jo pelkästään Yhdysvaltojen huomion kiinnittäminen ja samaan neuvottelupöytään pääsy nähdään Venäjällä presidentti Vladimir Putinin voittona.

– Venäjällä tiedetään, että sen Natolle asettamia vaatimuksia ei pystytä vastapuolelta koskaan hyväksymään. Itänaapurimme etupiiriä vahvistava politiikka saa lännestä täystyrmäyksen, sillä se loukkaa maiden suvereniteettia ja heikentää luottamusta.

Kataisen mukaan lisääntynyt Nato-keskustelu johtuu eurooppalaisten kokemasta huolesta epävarman ja jännitteisen tilanteen vuoksi.

– Mahdolliset uudet pakotteetkaan eivät ole kenenkään toivelistalla, kun edellisten aiheuttamat arvet ovat yhä monen tuottajan tuoreessa muistissa.