Elinkeinoelämän luottamus vahvistui marraskuussa – kuluttajilla hiukan varovaisempi tunnelma

Vastaukset heijastavat aikaa ennen uutta virusmuunnosta.
Talous

Elinkeinoelämän luottamus jatkoi marraskuussa vahvistumistaan. EK:n luottamusindikaattorin mukaan luottamus vahvistui sekä teollisuudessa, rakentamisessa että vähittäiskaupassa. Palveluyritysten luottamusindikaattori heikkeni hieman lokakuusta, mutta pysyi edelleen pitkän aikavälin keskiarvoa korkeammalla.

Vastaukset EK:n luottamuskyselyyn on kuitenkin kerätty ennen uuden koronavirusmuunnoksen ilmaantumista talouden näkymiä synkentämään.

Kuluttajien luottamusindikaattori laski viime kuuhun verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Kuluttajien näkemys oman talouden nykytilasta oli hyvin valoisa, mutta odotukset omasta ja varsinkin Suomen taloudesta heikkenivät.

Inflaation puraisu tuntuu jo kuluttajien arvioissa. Marraskuussa kuluttajien arviot ja odotukset kuluttajahintojen nousuvauhdista ylittivät jo selvästi pitkän ajan keskiarvonsa.

Indikaattorin lukema oli marraskuussa 1,2, kun se lokakuussa oli 2,7 ja syyskuussa 6,0. Viime vuoden marraskuussa indikaattori oli reilusti pakkasen puolella lukemassa -4,8. Pitkän ajan keskiarvo on -1,7, joten kaikkiaan kuluttajien näkemykset ovat tavallista myönteisemmät.

Myös nämä vastaukset ovat ajalta ennen omikronia, sillä Tilastokeskus keräsi vastaukset 1.–18. marraskuuta.