Eläintuotantoa kutsuttiin Jumalan tahdon vastaiseksi saatanalliseksi julmuudeksi – Arkkipiispa Tapio Luoma sai yhteydenottoja Kirkko ja kaupunki -lehteä lukeneilta loukkaantuneilta viljelijöiltä

Arvostetaan ruokamme tuottajia sanoissa ja teoissa, kauppareissuilla ja päätöspöydissä, Annika Saarikko sanoo
Maatalous

Kirkko ja kaupunki -lehdessä maanantaina julkaistu, teollista eläintuotantoa voimakkaasti kritisoiva Kari Kuulan kolumni on herättänyt siinä määrin huomiota, että sitä kommentoivat nyt myös arkkipiispa Tapio Luoma ja keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija Kuula kirjoittaa, ettei Jumala salli nykyisen kaltaista hyötyeläinten pitämistä.

– Sitä jatkaessamme emme mitenkään ilmaise Jumalan rakkautta, vaan saatanallista julmuuttahan se on. Olemme muuttaneet puutarhaplaneettamme valtavaksi eläintehtaaksi, jossa tuntoisista olennoista tehdään orjia ja esineitä.

Kuula toteaa, että hyötyeläimet on jalostettu mahdollisimman tehokkaiksi raaka-aineiden tuottajiksi, ja niillä on monenlaisia vaivoja ja tauteja.

– Niitä säilytetään ahtaissa häkeissä, navetoissa ja altaissa, joissa ne kasvatetaan pikavauhtia lihoiksi. Niiden elämällä ei ole mitään muuta tarkoitusta kuin tarjota kehonsa ihmisen hyödykkeeksi.

– Totuus on inhottava. Viaton maitokin on kauhea tuote, kun tarkemmin ajattelee: lehmä keinosiemennetään, sen poikanen otetaan pois ja sitten siltä lypsetään maitoa näännyksiin asti.

Kuula myös toteaa, että Jos Jeesus syntyisi nykyajan eläinten hehtaaritalliin, hän toteaisi, että ihmisten sijaan pelastajaa tarvitsisivat ”keskitysleireissään kärsivät eläinparat”.

– Nämä pointit ovat häkellyttäviä. Silti niitä on vaikea vastustaa. Yksityiskohdista saa neuvotella ja käytännön ongelmat ovat suuria, mutta itse asia on kiistaton. Kristityn täytyy irtisanoutua eläinten tehokäytöstä. Miten hän voi hyvillä mielin kiittää Jumalaa kanaviillokistaan, kun tietää piinakertomuksen sen taustalla?

Arkkipiispa Luoma kertoo saaneensa viime päivinä runsaasti yhteydenottoja maataloustuottajilta, jotka ”oikeutetusti loukkaantuivat” Kuulan kolumnista.

Luoma toteaa, että kirkon tehtävänä ei ole syyllistää maatalouselinkeinon harjoittajia vaan ennen muuta tukea heitä.

– Meidän kaikkien etu on, että maatalousyrittäjät jaksavat tehtävässään. Kirkkomme näkemyksen mukaan kaikki rehellinen työ on arvokasta. Näin ollen myös maatalouselinkeinolla on kirkon tuki, hän kirjoittaa Facebookissa.

– Maaseudulla tehtävä työ on kutsumustyötä, joka perustuu yhteistyöhön luonnon kanssa ja luonnon kunnioittamiseen. Sillä kuten kaikella rehellisellä ja yhteiseen hyvään pyrkivällä työllä on Jumalan siunaus, Luoma sanoo.

Olen viime päivänä saanut runsaasti yhteydenottoja maataloustuottajilta. He ovat oikeutetusti loukkaantuneita Kirkko ja…

Julkaissut Arkkipiispa Tapio Luoma Torstaina 21. tammikuuta 2021

Ministeri Saarikko kertoo lähettäneensä arkkipiispalle kiitokset ”viisaasta ja tärkeästä puheenvuorosta”.

– Suomalaiset viljelijät tekevät arvokasta, raskastakin työtä, jotta voimme saada joka päivä kotimaista ruokaa lautasillemme, Saarikko kirjoittaa Facebookissa.

– Arvostetaan ruokamme tuottajia sanoissa ja teoissa, kauppareissuilla ja päätöspöydissä. Maa ja sen viljelijä elättävät meistä jokaisen. Vastakkainasettelu ei tässäkään asiassa johda mihinkään.

Arvostetaan ruokamme tuottajiaLähetin tänään kiitokset arkkipiispa Tapio Luomalle viisaasta ja tärkeästä…

Julkaissut Annika Saarikko Perjantaina 22. tammikuuta 2021