Ei joulua ilman Seppo Sarlundin makkaroita
Valkosipulia, paprikaa, mustaa pippuria…Maustaminen on kaiken a ja o. Lehdistöneuvoksen, Suomenmaan entisen päätoimittajan Seppo Sarlundin valmistamilla makkaroilla on vahva maine. Ne ovat osoittaneet voimansa ruokadiplomatian ja verkostoitumisen välineinä vuosikymmenet.
Sarlund tarjosi unkarilaistalonpoikaismakkaroita maanantaina keskustan puoluetoimistolla ”ikiapiloille”. Paikalle saapui parikymmentä pitkäaikaista keskustavaikuttajaa, joukossa muun muassa Esko Aho, Erja Tikka, Martti Pura sekä Timo Laaninen.
–Ennen oli työlästä, kun jauhoin tavallisella lihamyllyllä ensin lihan. Mutta sitten unkarilaiset toivat minulle Budapestista makkarantekokoneen, kuvaa Sarlund makkarantekoa.
Parin viimeisen vuosikymmen ajan Sarlund on tehnyt makkarat Pekka Pajuniemen luona ja urakka on helpottunut, mutta tärkeimmän vaiheen Sarlund pitää yhä näpeissään.
– Maustaminen on minulla se tärkein homma, että tulee oikeanlainen makkarataikina.
Tänä vuonna Sarlund teki 32 kiloa makkaroita ja maanantai-iltana syötiin jo viimeisiä.
Sarlund on aika ajoin harkinnut luopuvansa makkarakesteistä, mutta aina joku vieraista on säikähtynyt aikeista ja pyytänyt jatkamaan, kuten esimerkiksi Aatos Erkko.
Pitkäaikainen keskustavaikuttaja aloitti joulumakkaroiden teon 50 vuotta sitten. Tuolloin hän työskenteli keskustan eduskuntaryhmän sihteerinä ja resepti löytyi vierailulta Unkarin suurlähetystöstä.
– Unkarin suurlähetystö teki tällaisia makkaroita ja minä siellä tein niitä myös. Sitten rupesin tekemään niitä kotona ja on pidetty isompia ja pienempiä jouluvastaanottoja.
.
Makkarakesteistä tuli siis jokavuotinen perinne. Tilaisuus laajeni ja kansainvälistyi paikalle saapui muun muassa ministereitä ja kenraaleja sekä suurlähettiläitä, joukossa oli saksalaisia, venäläisiä, kiinalaisia ja amerikkalaisia.
Kysymykseen mistä tuolloin puhuttiin, Sarlund vastaa myhäillen: kaikesta. Tarjolla oli myös asiaankuuluvat ruokajuomat ja etiketti sama kuin saunassa: Puhutaan ilman turhaa tärkeilyä.
Pitopaikka oli ensin Sarlundin koti ja myöhemmin keskustan puoluetalo Apollo.
– Nyt tämä on tällainen ikiapiloitten tilaisuus, luonnehtii Sarlund.
Sarlund muistuttaa, että ruoka on hyvä syy kutsua ihmisiä koolle ja harmittelee samalla ruokakulttuurin näivettymistä. Kun maailmanmenoa katselee ei voi välttyä ajatukselta, että makkara- tai ruokadiplomatialle on edelleen tarvetta. Sarlund tietää mistä puhuu, kun puhuu hyvän ruuan vetovoimasta, sillä hän on kulinaristi ja kuuluu vanhimpiin Tornin ritareihin.
Apollossa on tälläkin kertaa eduskunnan entinen pääsihteeri ja suojelupoliisin entinen päällikkö ja hyvä ruuan ystävä Seppo Tiitinen.
Hän kertoo, että sekä Sarlundin makkarakestit että henkilökohtaisina lahjoina antamansa makkarat ovat jo perinne.
– Ne ovat osa joulua, Tiitinen sanoo.
Hän muistelee maistaneensa ensimmäisen kerran Seppo Sarlundin makkaroita 1980-luvulla.