Eduskunta kiisteli ankkurilapsista – "Vaihtoehto on kuolema koko perheelle"

Eduskunta

Onko alaikäisistä Suomeen lähetetyistä turvapaikanhakijoista sopivaa käyttää termiä ”ankkurilapsi” vai ei?

Eduskunta pohti asiaa keskenään saatellessaan hallituksen esitystä kotoutumislain muuttamisesta loppusuoralle.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah halusi tietää, tuliko valiokunnan kuulemisissa esille, onko ankkurilapsitapauksia ollut viime aikoina ja onko niissä nähtävissä kasvua tai vähentymistä.

– Koska joissakin tapauksissa Suomessa on katsottu, että tämä on ollut syy, jonka tähden ei ole tullut antaa oleskelulupaa. Ja sitten taas toisissa tapauksissa on katsottu, että lasten edun mukaista on, että tämä oleskelulupa tulee olla myönnettynä, niin jos täällä on valiokunnan henkilöitä, niin tästä asiasta mielelläni kuulisin lisää, Essayah sanoi.

Essayahille selvitettiin, että asia ei tullut valiokunnassa esille. Aiheesta syntyi kuitenkin keskustelua, kun vasemmistoliiton Jussi Saramo toivoi, että salissa ei puhuttaisi partalapsista eikä ankkurilapsista.

– Tämä keskusteluilmapiiri ei edistä suomalaisten asiaa. Toivoisin, että täällä yhdessä katsottaisiin, miten me rakennamme toimivaa yhteiskuntaa, jossa kaikilla on hyvä olla, Saramo vetosi.

Essayah ihmetteli hyssyttelyä asiassa. Hän piti kummallisena sitä, että aiheesta puhuminen koetaan jonkinlaisena leimaamisena.

SDP:n Hussein al-Taee piti selvänä, että jotkut heimot ja kulttuurit lähettävät ahdingossa ollessaan lapsiaan vaaralliselle matkalle ympäri maailmaa, jotta lapsi voisi mahdollisesti jonain päivänä pyytää vanhempansa luokseen.

– On inhimillistä, että näin tehdään, koska vaihtoehto on kuolema koko perheelle.

Kokoomuksen Paula Risikko piti Essayahin esiin nostamaa kysymystä oikeutettuna.

– Se ei tarkoita, että ankkurilapsi olisi mitenkään vähäpätöisempi lapsi kuin tavallinenkaan lapsi. Hän on lapsi, joka on Suomessa ja josta meidän pitää lainsäädännönkin mukaan pitää huolta.

Perussuomalaisten poliisikansanedustaja Veijo Niemi sanoi, että kyse on aivan virallisesta nimikkeestä, jota käytetään myös yhteistyössä sosiaaliväen ja kolmannen sektorin kanssa.

Myös kokoomuksen Sari Multala puuttui asiaan.

– Mielestäni se, että käyttää jotakin termiä täällä salissa, ei missään nimessä luokittele – tai ei ainakaan pitäisi luokitella – ihmistä johonkin kategoriaan, kun sellainen ilmiö on täysin tunnettu.

Käsittelyssä olleella lainmuutoksella ilman huoltajaa oleva lapsi tai nuori, jolle on myönnetty oleskelulupa hänen haettuaan alaikäisenä turvapaikkaa, voi olla tukitoimien piirissä siihen asti, kunnes hän täyttää 25 vuotta. Nykyisin yläikäraja on 21 vuotta.

Lainmuutostarpeen taustalla on vuoden alussa voimaan tullut lastensuojelulainmuutos, jolla lastensuojelun jälkihuollon yläikärajaa on nostettu 25 vuoteen.