Eduskunnassa ei tiedossa uusia koronatartuntoja – vaikutus Haaviston tapauksen käsittelyyn vielä epäselvä

Ulkoministerin virkarikosepäilyä puivan perustuslakivaliokunnan on määrä olla seuraavan kerran koolla keskiviikkona
Politiikka

Eduskunnassa ei ole tullut tietoon uusia koronavirustartuntoja kansanedustaja Tom Packalénin (ps.) tartunnan jälkeen. Asiasta kertoi STT:lle eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio maanantaina.

Noin 20:n eduskunnassa työskentelevän on kerrottu altistuneen tai mahdollisesti altistuneen koronavirukselle. Vain murto-osa näistä jäljitetyistä katsotaan Rauhion mukaan varsinaisesti altistuneiksi.

Rauhion mukaan eduskunnassa on tartuntauutisen jälkeen käyty testeissä. Altistuneilla ei ole pakkoa käydä testissä tai kertoa sen tuloksesta, mutta Rauhio luottaa edustajien vastuullisuuteen.

–  Arkikokemuksen mukaan edustaja tiedottaa kyllä oma-aloitteisesti, jos testitulos on positiivinen, hän sanoi.

Kokonaisuutena arvioituna Rauhio ei usko, että altistumiset ja omaehtoiset karanteenit viivästyttäisivät eduskunnan työtä.

Altistukset voivat kuitenkin vaikuttaa joidenkin valiokuntien toimintaan.

Perjantaina ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkarikosepäilyn käsittely häiriintyi perustuslakivaliokunnassa, sillä paikalla ei altistusten vuoksi ollut yhtään perussuomalaisten kansanedustajaa.

–  Eduskunnan toiminta lähtee liikkeelle siitä, että noudatetaan parlamentaarisia voimasuhteita, kertoi valiokunnan sihteeri Matti Marttunen.

Valiokunnan piti päättää perjantaina, jatkaako se vielä asiantuntijakuulemisia. Eduskunta sai torstai-iltana tiedon Packalénin tartunnasta.

Marttunen uskoo, että valiokunta pääsee tällä viikolla työskentelemään ”suhteellisen normaalisti”. Sen seuraava kokous on sovittu keskiviikolle.

–  Muutama henkilö on altistunut, ja heidän karanteeninsa pituudesta minulla ei ole vielä tietoa. Tilanne selkeytyy tiistaihin mennessä.

Mediatietojen mukaan keskusrikospoliisi epäilee Haavistoa virkarikoksesta ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta. Haavisto on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen ja on jatkanut työtään.