Eduskunnan puhemiesneuvosto palautti pukeutumiskuria – ”Edustajilta edellytetään neutraalisuutta”

Eduskunta

Eduskunnan puhemiesneuvosto palauttaa kuria kansanedustajien pukeutumiseen.

Puhemiesneuvosto painottaa uudessa linjauksessaan, että edustajan vakaaseen ja arvokkaaseen esiintymiseen on vakiintuneen käytännön mukaisesti katsottu kuuluvan asiallinen ja siisti pukeutuminen.

Puhemiesneuvoston mukaan tämä tarkoittaa vähintään ”business” tai ”smart casual” -tason pukukoodia.

Myöskään selkeän mielenilmauksen osoittaminen pukeutumisella ei puhemiesneuvoston mukaan kuulu parlamentaariseen käytökseen.

– Esimerkiksi paitojen, kookkaiden rintamerkkien, huivien, pantojen, liinojen ja vastaavien käyttö, joilla osoitetaan kannatusta tai vastustusta jotakin poliittista, yhteiskunnallista tai kaupallista asiaa tai liikettä kohtaan, ei kuulu parlamentaariseen pukeutumistapaan. Edustajilta edellytetään neutraalisuutta, puhemiesneuvosto painottaa.

Kansanedustajien pukeutuminen nousi keskusteluun hiljattain, kun vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko osallistui eduskunnan kyselytunnille t-paidassa, jossa luki ”The future is feminist” eli tulevaisuus on feministinen.

Pitko kertoi, ettei hän tiennyt t-paitansa olevan eduskunnan tapojen vastainen. Hän kertoi halunneensa käyttää paitaa Pride-viikon kunniaksi.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen