Britannia ja EU aloittivat eroneuvottelut – konservatiivien vaalitappio hämmentää tilannetta
Britannian ja EU:n eroneuvottelut ovat käynnistyneet. Pääneuvottelijat Britannian David Davis ja EU:n Michel Barnier käyvät ensimmäiset viralliset neuvottelunsa tänään Brysselissä.
Brexitin alkua leimaa epävarmuus ja hämmennys Britannian pääministerin Theresa Mayn heikentyneen aseman takia.
Kovaa eroa ajanut brittipääministeri ei saanut ennenaikaisista parlamenttivaaleista hakemaansa tukea, minkä odotetaan tuovan epävarmuutta maan linjaan.
Konservatiivipuolue menetti enemmistöasemansa ja joutuu nyt hakemaan tukea Pohjois-Irlannin Demokraattisesta unionistipuolueesta.
Vaikka neuvottelut alkavat tänään, voi Britannian tilanne hidastaa neuvotteluita.
Ennen Britannian ennenaikaisia parlamenttivaaleja näytti siltä, että May vie saarivaltion kokonaan ulos EU:n sisämarkkinoilta ja tulliliitosta.
Nyt arvuutellaan, pehmeneekö linja ja pystyykö maa kokoamaan itsensä siten, että erosopimus saadaan valmiiksi ajoissa.
Eroneuvotteluille on varattu aikaa kaksi vuotta, mutta kello on tikittänyt jo maaliskuun lopulta saakka. Aikataulu on tiukka, sillä lisäaikaa voidaan myöntää vain jäsenmaiden yksimielisellä päätöksellä.
– Edessä on pitkä tie, mutta päämäärämme on selvä – syvä ja erityinen suhde Britannian ja EU:n välillä. Sopimus, jollaista ei ole ennen tehty, Davis totesi ennen neuvotteluiden alkua julkaistussa tiedotteessa.
EU pyrkii ottamaan ohjat neuvotteluiden aikataulutuksesta.
Ensin neuvotellaan kolmesta kipeästä ja vaikeasta kokonaisuudesta: tilien tasaamisesta, kansalaisten oikeuksista ja Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisestä rajasta.
Vasta neuvotteluiden toisessa vaiheessa voidaan EU:n kannan mukaan suunnitella Britannian tulevaa suhdetta.
Pääministeri May on vakuuttanut olevansa brexit-neuvotteluissa ”hemmetin vaikea nainen”, mutta itse neuvottelupöydässä hän ei istu. Käytännössä neuvotteluita käyvät Davis ja Barnier esikuntineen.
EU-maat ovat osaltaan antaneet mandaatin komissiolle neuvotteluiden ensimmäistä vaihetta varten.
Päämiehet saavat tilannekatsauksen neuvotteluiden etenemisestä jo tällä viikolla, sillä huippukokous on koolla Brysselissä torstaina ja perjantaina.