Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
Banner
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
Haku
Historia

Hitlerin valtaannoususta tasavuosikymmeniä – vastoin yleistä luuloa natsien vallanotto ei ollut millään tasolla demokraattinen

30.1.2023 22:00
Lue lisää 
Valtiot
Skotlanti torjui jo kertaalleen itsenäistymisen Britanniasta syksyn 2014 kansanäänestyksessä, mutta Brexit-äänestys ja eroaminen EU:sta vastoin skottien enemmistön tahtoa antoi itsenäisyysliikkelle uutta pontta. (Kuva: Andy Buchanan - LEHTIKUVA / AFP )

Bougainville, Skotlanti vai joku muu? YK ei ole saanut uutta jäsenmaata kymmeneen vuoteen, eikä seuraavaa itsenäistä valtiota ole aivan heti näköpiirissä

Siirtomaavallan purkautumisen jälkeisessä maailmassa itsenäistyminen vaatii yleensä irtautumista emämaasta, mitä useimmat valtiot eivät katso hyvällä.
STT – Anssi Rulamo 23.7.2021 11:00, muokattu 24.7.2021 12:13
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa
a– a+
Valtiot

Viime viikon tiistaina tuli kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun YK sai viimeksi uuden jäsenvaltion, Sudanista itsenäistyneen Etelä-Sudanin.

Vuosikymmen on ylivoimaisesti pisin tauko YK:n historiassa ilman uutta jäsenmaata, mistä herääkin kysymys: miksi maailmaan ei enää synny uusia itsenäisiä valtioita lainkaan takavuosien malliin?

Taustalla on kaksi pääsyytä, selittää valtioiden syntymekanismeja tutkinut vieraileva professori James Ker-Lindsay London School of Economicsista.

Ensinnäkin suurin syy valtioiden itsenäistymiseen 1900-luvun jälkipuoliskolla oli siirtomaavallan purkautuminen etenkin Afrikassa, mutta myös Aasiassa, Oseaniassa ja Karibialla.

Nyt tämä prosessi on lähestulkoon valmis, ja jäljellä olevista ei-itsenäisistä alueista valtaosa on hyvin pieniä saarivaltioita, jotka eivät usein itsekään halua irtautua emämaastaan.

Maailmassa on yhä lukuisia itsenäisyyttä havittelevia liikkeitä ja alueita, mutta ne ovat enimmäkseen osa jo olemassa olevia itsenäisiä valtioita.

Tässä tullaan toiseen Ker-Lindsayn esille nostamaan syyhyn: valtiot suhtautuvat lähtökohtaisesti hyvin kielteisesti separatismiin ja alueiden menettämiseen.

–  Nykyjärjestelmässä maa tarvitsee käytännössä luvan siltä valtiolta, josta se irtautuu, jotta se voidaan tunnustaa itsenäiseksi valtioksi kansainvälisesti, sanoo Ker-Lindsay, joka pitää myös aiheeseen vihkiytynyttä Youtube-kanavaa.

Monilla valtioilla on omasta takaa alueita, joilla on pyrkimyksiä irtautua omaksi valtiokseen.

Siksi valtiot ovat yleensä nihkeitä tunnustamaan sellaisten maiden itsenäisyyttä, jotka eivät ole irtautuneet emämaastaan yhteisymmärryksessä.

Tämän vuoksi yksipuolinen itsenäisyyden julistaminen jättää yleensä valtion vaille kansainvälistä tunnustusta, jolloin se ei voi myöskään haaveilla YK:n jäsenyydestä.

Tällaisia de facto -valtioita on etenkin entisen Neuvostoliiton alueella, kuten Transnistria Moldovassa, Abhasia ja Etelä-Ossetia Georgiassa sekä Vuoristo-Karabah Azerbaidzhanissa.

Millään näistä ei Ker-Lindsayn mielestä ole realistista mahdollisuutta kansainväliseen tunnustukseen lähitulevaisuudessa.

Uusien valtioiden pääsyä YK:n jäseniksi vaikeuttaa sekin, että edes melko laaja kansainvälinen tunnustus ei riitä.

Koska YK:n jäseneksi pyrkivien maiden on ennen yleiskokouksen äänestystä saatava turvallisuusneuvoston siunaus, niiden kohtalo on käytännössä turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan käsissä.

Toisen maailmansodan voittajavaltiot määrittävät siis yhä vahvasti sitä, millaiseksi maailmankartta muodostuu.

Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Britannia ja Ranska voivat kaikki veto-oikeudellaan pysäyttää uuden maan jäsenyysprosessin, joten maailmanpolitiikan kiemurat saattavat nousta jäsenyyden esteeksi.

Kun Palestiina pyrki YK:n jäseneksi vuonna 2011, blokkasi Israelin liittolainen Yhdysvallat sen mahdollisuudet.

Jos taas Serbiasta vuonna 2008 itsenäiseksi julistautunut Kosovo hakisi YK:n jäseneksi, se joutuisi Venäjän ja Kiinan blokkaamaksi, vaikka noin puolet YK:n jäsenmaista on tunnustanut sen itsenäisyyden.

Ker-Lindsay kuitenkin uskoo, että seuraavaa uutta YK:n jäsenmaata ei tarvitse odottaa toista vuosikymmentä.

Todennäköisimpänä seuraavana jäsenenä hän pitää Tyynellämerellä sijaitsevaa Bougainvilleä, joka on nykyisin Papua Uuteen-Guineaan kuuluva autonominen alue.

Bougainvillessä pidettiin toissa vuonna ei-sitova kansanäänestys itsenäisyydestä, ja peräti noin 98 prosenttia äänesti itsenäisyyden puolesta.

Papua Uuden-Guinean hallitus ei kuitenkaan ole vielä yksiselitteisesti antanut alueelle lupaa itsenäistyä.

Viime viikolla Bougainvillen johtajat neuvottelivat Papua Uuden-Guinean hallituksen kanssa ja asettivat vuoden 2027 takarajaksi itsenäisyydelle.

–  Kuusi vuotta on pitkä aika. Jos minun pitäisi veikata, onko seuraava uusi valtio Bougainville vai joku muu, sanoisin luultavasti, että joku muu, mutta en tiedä, mikä se olisi. Aina voi tapahtua jotain yllättävää, Ker-Lindsay arvioi.

Hänen mukaansa on esimerkiksi mahdollista, että Kosovo ja Serbia pääsevät diplomaattiseen ratkaisuun, joka avaisi Kosovolle tien YK:n jäseneksi. Etiopian Tigrayssa raivoava konflikti voisi myös johtaa siihen, että Etiopia päättäisi antaa Tigrayn itsenäistyä.

–  En kuitenkaan usko niin käyvän, koska Etiopialla on potentiaalia olla uusi Jugoslavia ja hajota. Siksi luulen että hallitus ei halua päästää yhtäkään aluetta menemään, jotta muut eivät tahdo samaa.

Yksi realistisimmista mahdollisuuksista löytyy Euroopasta, nimittäin Skotlanti.

Skotlanti torjui jo kertaalleen itsenäistymisen Britanniasta syksyn 2014 kansanäänestyksessä, mutta Brexit-äänestys ja eroaminen EU:sta vastoin skottien enemmistön tahtoa antoi itsenäisyysliikkelle uutta pontta.

Nykyinen itsenäisyysmielinen skottihallitus haluaisi järjestää uuden itsenäisyyskansanäänestyksen, mutta Britannian konservatiivihallitus ei ole antanut sille lupaa.

–  Skotlannin hallituksen täytyy siis miettiä, mikä kansanäänestyksen merkitys on, jos Britannian hallitus ei tunnusta sen tulosta, Ker-Lindsay sanoo.

Hän arvelee, että uusi kansanäänestys Skotlannissa olisi mahdollinen, jos Britannian hallitus vaihtuisi seuraavien parlamenttivaalien jälkeen. Nykytilanteessa skottihallitus ei haluaisi julistautua itsenäiseksi, koska se ei halua kokea Espanjasta vuonna 2017 irtautumaan pyrkineen Katalonian kohtaloa.

–  Katalonia julistautui itsenäiseksi ja epäonnistui täydellisesti. Kukaan ei tunnustanut sitä, ja yritys kuivui kasaan. He olivat tavallaan ajaneet itsensä nurkkaan tilanteeseen, jossa heillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tehdä itsenäisyysjulistus, joten luulen että skottihallitus on päättänyt olla tekemättä samaa virhettä.

Ker-Lindsay muistuttaa, että jos Skotlanti itsenäistyisi ilman brittihallituksen siunausta, se ei pääsisi liittymään esimerkiksi useimpiin kansainvälisiin järjestöihin.

– Sillä rintamalla on ollut viime aikoina hiljaista, mutta ajatus ei missään tapauksessa ole kadonnut.

Maailman itsenäisyysliikkeistä parhaat perusteet on Ker-Lindsayn mielestä Somalimaalla, joka julistautui itsenäiseksi Somaliasta vuonna 1991.

Se on sen jälkeen käytännössä toiminut itsenäisenä valtiona, jolla on muun muassa oma armeija ja valuutta. Afrikan Unionikin on selvittänyt Somalimaan asemaa.

Siirtomaa-aikana maa tunnettiin brittiläisenä Somalimaana, ja se oli vuonna 1960 itsenäinen muutaman päivän ajan ennen kuin yhdistyi entisen Italian Somalian kanssa ja muodosti Somalian valtion.

Liitosta tuli pian riitaisa ja sotaisa, mutta Somalian keskushallinto ei halunnut enää luopua alueesta.

Somalimaalla on siis vahva oma historiansa ja identiteettinsä. Silti yksikään maa ei ole tunnustanut Somalimaan itsenäisyyttä.

–  Vaikka Somalia itse on ollut suurimman osan viimeisistä 30 vuodesta sekasorron vallassa, sekään ei ole hyväksynyt Somalimaan itsenäisyyttä. Tämä on kiehtova esimerkki, joka kertoo, miten maat suhtautuvat näihin asioihin.

Ker-Lindsay uskoo, että Somalimaa tulisi kansainvälisesti tunnustetuksi, jos Afrikan maat päättäisivät tunnustaa sen.

YK pitää yllä listaa jäsenmaidensa hallinnassa olevista erillisistä alueista, joilla ei ole itsehallintoa.

Listalla on nykyään 17 aluetta, jotka ovat monenkirjava joukko. Listalta löytyvät niin Marokon miehittämä Länsi-Saharan alue kuin monia Ranskalle ja Britannialle kuuluvia saarivaltioitakin.

Monet Britannialle kuuluvat saaret ja saariryhmät esimerkiksi Karibialla, kuten Caymansaaret ja Turks- ja Caicossaaret, hyötyvät suhteestaan emämaahansa taloudellisesti. Itsenäisyys voisi johtaa elintason laskuun, eikä niissä siksi ole nähty vahvoja itsenäisyysliikkeitä.

Ranska taas on onnistunut sulauttamaan useimmat merentakaiset alueensa itseensä niin, että niiden asukkailla on samat oikeudet kuin muillakin ranskalaisilla, ja ne ovat esimerkiksi osa EU:ta.

Poikkeuksena on Ranskalle kuuluva Uuden-Kaledonian saarivaltio, jossa pidettiin vuosina 2018 ja 2020 kansanäänestykset itsenäisyydestä.

Saaren asukkaat torjuivat itsenäisyyden niukasti, mutta lähiaikoina ohjelmassa on vielä kolmas kansanäänestys.

Ker-Lindsayn mielestä voidaan myös pohtia, missä kulkee raja siinä, kuinka pieni on liian pieni itsenäiseksi valtioksi. YK:n listalta löytyy myös Uudelle-Seelannille kuuluva Tokelau, joka sijaitsee eteläisellä Tyynellämerellä ja koostuu kolmesta koralliatollista.

Tokelaulla on vain reilut tuhat asukasta, joten itsenäistyessään se olisi ylivoimaisesti pienin YK:n jäsenvaltio.

Nykyisistä jäsenvaltioista pienimpiä ovat noin 10  000:n asukkaan Tuvalu ja Nauru. Suomessakin on vain kourallinen kuntia, joissa on vähemmän asukkaita kuin Tokelaulla.

–  On pakko miettiä sitä, miten maa pystyisi tuhannella asukkaalla tarjoamaan modernin valtiot toiminnot. Sen pitäisi pystyä toimimaan YK:n kaltaisissa järjestöissä ja ottamaan kantaa erilaisiin asioihin. Se ei tunnu kovin realistiselta.

Lue myös

Kaikki eivät halua lääkehoitoa ahdistuneisuushäiriöön – Tämä voisi toimia yhtä hyvin, kertoo tutkimus

Ahdistuneisuushäiriöitä voidaan hoitaa lääkkeillä, mutta yhtä hyvän avun voi saada myös stressin hallintaan...
31.1.2023 23:00

Insider: Venäjä toi Ukrainaan harhautustankkeja – Operaatiolla nolo loppu

Ukrainan armeijan mukaan venäläisjoukot ovat turvautuneet erikoiseen harhautuskeinoon Zaporižžjassa. Hyökkääjän väitetään tuoneen alueelle ilmalla...
31.1.2023 22:15

Näin paljon enemmän autojen huollot ja korjaukset maksavat nyt kuin kymmenen vuotta sitten

Autonomistaja maksaa huolloista ja korjauksista nyt keskimäärin 18 prosenttia enemmän kuin 10 vuotta...
31.1.2023 22:00
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa

Aihetunnisteet

Ulkomaat valtio yhdistyneet kansakunnat

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen

Kirjaudu sisään

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Paljastus Pentagonin kulisseista: Ukrainalle lobataan tuhovoimaista apua
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Järjestö: Ukraina käyttää kiellettyjä jalkaväkimiinoja
Uutiset | 31.1.2023 13:14
Puola ei neuvottele F-16-hävittäjien lähettämisestä Ukrainalle
Uutiset | 31.1.2023 14:18
Boris Johnson katuvana Washington Postissa: Tämä Kremlin kohtalokas valhe meni läpi Natossa – ”Hyväksyin sen itsekin”
Uutiset | 31.1.2023 20:00
Mikä linssilude! – Riistakameraan oli tallentunut melkoinen yllätys
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Kuuluisa brittilehti hehkuttaa ”satumaista” suomalaista kaupunkia – Nimeää Euroopan aliarvostetuimmaksi matkakohteeksi
Uutiset | 31.1.2023 15:30
Hitlerin valtaannoususta tasavuosikymmeniä – vastoin yleistä luuloa natsien vallanotto ei ollut millään tasolla demokraattinen
Uutiset | 30.1.2023 22:00
Keskustan Ovaska: Peli poikki, Marin!
Uutiset | 31.1.2023 14:05
Keskustan Könttä: Li Andersson kerrankin oikeassa
Uutiset | 31.1.2023 18:35
Insider: Venäjä toi Ukrainaan harhautustankkeja – Operaatiolla nolo loppu
Uutiset | 31.1.2023 22:15
Paljastus Pentagonin kulisseista: Ukrainalle lobataan tuhovoimaista apua
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Asiantuntija hätkähti Putinin harhaista esiintymistä: ”Kylmääviä merkkejä”
Uutiset | 26.1.2023 11:52
TK: Vain harva tuntee tämän tärkeän ravintoaineen – jos elimistössä on sitä liian vähän, seurauksena voi olla rasvamaksa, sydänsairaus tai Alzheimerin tauti
Uutiset | 26.1.2023 21:49
Järjestö: Ukraina käyttää kiellettyjä jalkaväkimiinoja
Uutiset | 31.1.2023 13:14
Venäjä uhosi tuhoavansa länsimaiden mahdollisesti lähettämät tankit Ukrainassa – ”Nämä tankit palavat kuten kaikki muutkin”
Uutiset | 25.1.2023 12:20
Tiedusteluraportti: Tällainen on Wagner-joukkojen brutaali taktiikka sodan etulinjassa
Uutiset | 24.1.2023 21:50
Puola ei neuvottele F-16-hävittäjien lähettämisestä Ukrainalle
Uutiset | 31.1.2023 14:18
Tiedustelu paljastaa: ”Kokeellinen” panssarivaunu ei kelpaa Venäjän joukoille
Uutiset | 25.1.2023 11:03
Venäjä uhitteli Yhdysvalloille testaamalla sotalaivaansa Atlantilla
Uutiset | 25.1.2023 22:30
Boris Johnson katuvana Washington Postissa: Tämä Kremlin kohtalokas valhe meni läpi Natossa – ”Hyväksyin sen itsekin”
Uutiset | 31.1.2023 20:00
Avaus duumasta: Venäjän ostettava Kiinalta lentotukialus, jonka Ukraina myi ”parin vodkapullon hinnalla”
Uutiset | 18.1.2023 22:15
Venäläiskersantti mahtaili alaisilleen – Kävi kalpaten
Uutiset | 17.1.2023 23:00
Ukrainan asevoimat sanoo surmanneensa ja haavoittaneensa ainakin 260 Venäjän sotilasta Zaporizhzhjan alueella
Uutiset | 4.1.2023 12:56
Tiedustelu: Wagner-palkkasotilasyhtiössä ällistyttävä kurssinmuutos
Uutiset | 20.1.2023 11:52
Ukraina julkaisi tuoreen tiedon: Näin jättimäiset ovat Venäjän tappiot
Uutiset | 5.1.2023 10:31
WSJ: Valkoisen talon ex-neuvonantaja sai tarpeekseen Erdoğanin ”roistomaisesta” käytöksestä – Esittää Natolle äärimmäistä keinoa
Uutiset | 18.1.2023 11:26
Asiantuntija hätkähti Putinin harhaista esiintymistä: ”Kylmääviä merkkejä”
Uutiset | 26.1.2023 11:52
Tämä supervitamiini ehkäisee nopeasti yleistyvää syöpää
Uutiset | 16.1.2023 22:00
Maailman vanhin ihminen kuollut – ensimmäinen tässä hurjassa iässä kuollut henkilö
Uutiset | 18.1.2023 8:34
Pienessä yhdysvaltalaiskolkassa saunottiin ja puhuttiin suomea vielä muutama vuosikymmen sitten – syrjitty suomalaisperintö on taas uudessa nousussa
Uutiset | 22.1.2023 21:15

Uusimmat

Kaikki eivät halua lääkehoitoa ahdistuneisuushäiriöön – Tämä voisi toimia yhtä hyvin, kertoo tutkimus
Uutiset | 31.1.2023 23:00
Insider: Venäjä toi Ukrainaan harhautustankkeja – Operaatiolla nolo loppu
Uutiset | 31.1.2023 22:15
Näin paljon enemmän autojen huollot ja korjaukset maksavat nyt kuin kymmenen vuotta sitten
Uutiset | 31.1.2023 22:00
Boris Johnson katuvana Washington Postissa: Tämä Kremlin kohtalokas valhe meni läpi Natossa – ”Hyväksyin sen itsekin”
Uutiset | 31.1.2023 20:00
Perussa jatkettiin kiistelyä vaalien siirtämisestä
Uutiset | 31.1.2023 19:19
Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden lakot alkavat keskiviikkona
Uutiset | 31.1.2023 19:19
Keskustan Könttä: Li Andersson kerrankin oikeassa
Uutiset | 31.1.2023 18:35
Keskustan Pakarinen ei niele kuutoskaupunkien tavoitteita – ”puoluepoliittisesti värittyneitä ikuisuusteemoja”
Uutiset | 31.1.2023 18:30
Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti ohjauskirjeensä koronatestin edellyttämisestä Finnairille sekä kahdelle kiinalaiselle lentoyhtiölle
Uutiset | 31.1.2023 18:07
Pakistanin viikonloppuisen veneonnettomuuden uhriluku nousi yli 50:een
Uutiset | 31.1.2023 17:29
Näytä lisää
cover_image

Lue uusin Suomenmaa

Kirjaudu ja lue näköislehti Tilaa lehti Lue näköislehti

Pääkirjoitukset

Marinin hallitus teki viimeiset merkittävät päätöksensä
Pääkirjoitus | 31.1.2023 21:00
Kokoomus avasi kylkensä kritiikille
Pääkirjoitus | 30.1.2023 21:00
Ainakin vaalistartti ja vaaliohjelma näyttävät, että keskusta on täydessä iskussa kohti eduskuntavaaleja
Pääkirjoitus | 27.1.2023 21:00

Toimitus suosittelee

Keskusta avasi vaalikampanjansa – Saarikko: ”Aluepolitiikasta on tullut erottamaton osa turvallisuuspolitiikkaa”
Uutiset | 27.1.2023 14:00
Professori kertoi Natoa paremman ratkaisun keskustan risteilyllä – Perusasiat eivät muutu Naton jäsenenäkään, viestittää puolustusministeri Savola
Uutiset | 29.1.2023 10:00
Ruuhka-Suomen kasvatti Anniina Jalkanen muutti perheineen pientilalle, vaikka ei tiennyt maaseudusta mitään – tubesuosio ”räjähti”
Uutiset | 28.1.2023 12:16

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kaikki eivät halua lääkehoitoa ahdistuneisuushäiriöön – Tämä voisi toimia yhtä hyvin, kertoo tutkimus
Uutiset | 31.1.2023 23:00
Insider: Venäjä toi Ukrainaan harhautustankkeja – Operaatiolla nolo loppu
Uutiset | 31.1.2023 22:15
Näin paljon enemmän autojen huollot ja korjaukset maksavat nyt kuin kymmenen vuotta sitten
Uutiset | 31.1.2023 22:00
Paljastus Pentagonin kulisseista: Ukrainalle lobataan tuhovoimaista apua
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Asiantuntija hätkähti Putinin harhaista esiintymistä: ”Kylmääviä merkkejä”
Uutiset | 26.1.2023 11:52
TK: Vain harva tuntee tämän tärkeän ravintoaineen – jos elimistössä on sitä liian vähän, seurauksena voi olla rasvamaksa, sydänsairaus tai Alzheimerin tauti
Uutiset | 26.1.2023 21:49

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Pääkaupunkiseudulla tarvitaan aluepolitiikkaa
Mielipide | 31.1.2023 19:06
Trump ei ole vaaraton
Mielipide | 31.1.2023 16:24
Tuottajaorganisaatiot keino markkinaedunvalvontaan
Mielipide | 31.1.2023 15:58
Miksi pienet lapset joutuvat mukautumaan aikuisten työaikoihin?
Mielipide | 31.1.2023 12:23
Metsäteollisuus ja kotimainen energiantuotanto uhattuna
Mielipide | 30.1.2023 9:34
Vahva aluepolitiikka luo työtä ja hyvinvointia Lappiin
Mielipide | 25.1.2023 11:46
Vahvempaa tulevaisuuspolitiikkaa ja vähemmän somelumipyryjä
Mielipide | 26.1.2023 14:01
Lainsäädännöllä on korjattava hoitajapulaa, ei pahennettava sitä
Mielipide | 24.1.2023 15:38

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustan Pakarinen ei niele kuutoskaupunkien tavoitteita – ”puoluepoliittisesti värittyneitä ikuisuusteemoja”
Uutiset | 31.1.2023 18:30
Keskustan Ovaska: Peli poikki, Marin!
Uutiset | 31.1.2023 14:05
Keskustan Könttä: Esitys uudesta turvallisuuspoliittisesta neuvonantajasta ei näytä saavan tukea mistään muualta kuin pääministerin omasta kabinetista
Uutiset | 31.1.2023 12:36
Keskustan Aittakumpu: Ei lapsia sateenkaarityöpajoihin
Uutiset | 25.1.2023 16:02
Professori kertoi Natoa paremman ratkaisun keskustan risteilyllä – Perusasiat eivät muutu Naton jäsenenäkään, viestittää puolustusministeri Savola
Uutiset | 29.1.2023 10:00
Keskustan Ovaska: Peli poikki, Marin!
Uutiset | 31.1.2023 14:05
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat
  • Näköislehti

Asiakaspalvelu

Asi­a­kas­pal­ve­lu 044 7778 710 (ark. 9–13)
asiakaspalvelu@suomenmaa.fi

Asiakaspalvelu

Toimitus

etunimi.sukunimi@suomenmaa.fi
uutiset@suomenmaa.fi

Ou­lun toi­mi­tus
PL 52, Lekatie 6, Oulu

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Tilaa Suomenmaa Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Nipputilaukset
Rekisteriseloste
Evästeasetukset


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste

Käytämme evästeitä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle ajankohtaista ja kiinnostavaa sisältöä. Voit hyväksyä evästeiden käytön painamalla “Hyväksy kaikki” tai muuttaa asetuksiasi. Suomenmaa.fi käyttää seuraavia evästeitä:

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä.
Hyväksymällä evästeet autat meitä kehittämään palveluitamme ja sivustoamme. Emme käytä evästeitä markkinointiin. Voit muuttaa evästeasetuksiasi milloin tahansa sivun alalaidasta löytyvästä “Evästeasetukset”-painikkeesta.
Evästeasetukset
Suomenmaa.fi

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida evästeasetuksiasi alta.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Evästeet

  • moove_gdpr_popup (käytetään evästeasetusten tallentamiseen, kesto 365 päivää)
Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä. Osa evästeistä tallennetaan käyttäjän päätelaitteelle pidemmäksi aikaa, ja ne ovat käytettävissä, kun käyttäjä palaa sivustolle takaisin. Istuntoon liittyvät evästeet poistuvat, kun käyttäjä sulkee selaimen.

Evästeet

  • _ga (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto kaksi vuotta)
  • _gid (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto 24 h)
  • _pk_id (Tilastointi, käyttäjän yksilöinti (Matomo Cloud), kesto 13kk)
  • _pk_ses, _pk_cvar, _pk_hsr  (Tilastointi, vierailuun liittyvien tietojen tallennus (Matomo Cloud), kesto 30min)
  • _pk_ref (Tilastointi, saapumis-/lähdetiedon muistaminen (Matomo Cloud), kesto 6kk)
  • matomo_sessid (Väärinkäytösten estäminen, CSRF-turvaominaisuus (Matomo Cloud), poistetaan kun selain suljetaan.)
  • mtm_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)
  • mtm_cookie_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)