Biden suostutteli Kiinan Xitä tuomitsemaan Venäjän hyökkäyksen – presidentti Xitä pidetään kenties ainoana johtajana, joka voi vaikuttaa Putinin toimiin

Ulkomaat

Yhdysvaltain ja Kiinan presidentit Joe Biden ja Xi Jinping keskustelivat perjantaina Ukrainan sodasta. Valkoisen talon mukaan Biden pyrki keskustelussa suostuttelemaan Kiinan presidenttiä yhtymään lännen kantaan Venäjän hyökkäyksen tuomitsemisessa.

Presidentti Xitä pidetään kenties ainoana johtajana, joka voi vaikuttaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin toimiin.

Kiinan valtiontelevision mukaan Xi kertoi perjantaina Bidenille, etteivät valtioiden väliset konfliktit ole kenenkään etujen mukaisia.

–  Valtioiden väliset suhteet eivät voi mennä sotilaallisiin vihollisuuksiin, Xin kerrotaan sanoneen.

–  Rauha ja turvallisuus ovat kansainvälisen yhteisön arvostetuimpia aarteita.

Kiina on toistaiseksi kieltäytynyt tuomitsemasta liittolaisensa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja vakuuttanut maiden välisten suhteiden olevan vahvat. Toisaalta Kiina on myös julkisesti ilmaissut jossain määrin tukeaan ukrainalaisille ja peräänkuuluttanut rauhanomaista ratkaisua sotaan.

Kiinan valtiontelevision mukaan Xi sanoi Bidenille, että Kiinan ja Yhdysvaltojen tulisi kantaa kansainvälinen velvollisuutensa ja pyrkiä turvaamaan maailmanrauhaa.

Valkoisen talon mukaan Xi ja Biden keskustelivat Ukrainan lisäksi Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kilpailun hallinnasta. Presidenttien puhelu kesti vajaat kaksi tuntia.

Yhdysvaltalaisten mediatietojen mukaan Venäjä olisi pyytänyt Kiinalta sotilaallista ja taloudellista tukea sekä ruoka-apua Ukrainassa sotimiseen. Uutistoimisto Bloomberg on kertonut yhdysvaltalaisiin virkamieslähteisiin nojaten, että Kiina voi olla kallistumassa tukemaan Ukrainaan hyökännyttä Venäjää.

Osa Bloombergin lähteistä kertoi, että Kiina olisi harkinnut myös aseellisen avun toimittamista Venäjälle. Kiina voisi toimittaa naapurilleen esimerkiksi lennokkeja.

Politico-lehti on antanut samansuuntaisia viitteitä kertoen, että EU:n johtajilla olisi hallussaan ”erittäin luotettavia todisteita” siitä, että Kiina harkitsee sotilaallisen avun antamista Venäjälle.

Kiina ei ole suoraan kiistänyt tai myöntänyt tietoja, mutta se on syyttänyt Yhdysvaltoja ”disinformaation” levittämisestä.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian totesi perjantaina Kiinan ”kunnioittavan kaikkien maiden itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta” YK:n peruskirjan mukaisesti.

Kiina on kiistänyt tukeneensa hiljaisesti Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Kiinalaisviranomaiset ovat myös kiistäneet Yhdysvaltain väitteet siitä, että Venäjä olisi pyytänyt jo sotansa alkuvaiheessakin Kiinalta taloudellista ja sotilaallista apua.