Asekehittäjien vaino yltyy Venäjällä: "Putin ei luota"
Venäjällä on vangittu viime kuukausien aikana kolme tunnettua tiedemiestä maanpetoksesta, kertoo France24.
Televisiokanavan mukaan Alexander Shipliouk, Anatoli Maslov ja Valeri Zvegintsev ovat kaikki erikoistuneet hypersoonisiin ohjuksiin, jotka lentävät moninkertaisella äänennopeudella. Venäjää pidetään hyvin kehittyneenä kyseisen aseteknologian saralla.
Syyskuun 3. päivänä moskovalainen oikeus tuomitsi Shipliouk 15 vuodeksi Siperiassa sijaitsevaan korkean turvaluokituksen vankilaan. Suljettujen ovien takana käyty oikeusprosessi päätyi siihen lopputulokseen, että tiedemies oli jakanut salaiseksi luokiteltua tietoa Kiinassa järjestyssä konferenssissa. Shiplioukin mukaan hänen esittelemänsä tiedot olivat kuitenkin julkisia.
Myös Maslov sai tuomion maanpetoksesta ulkomaanmatkan yhteydessä. Hänet tuomittiin toukokuussa 14 vuoden vankeustuomioon.
Viime keväänä pidätetty Zvegintsev puolestaan odottaa edelleen oikeuskäsittelyään.
BBC:n mukaan kaikkiaan 11 hypersoonisiin aseisiin erikoistunutta tutkijaa on vangittu Venäjällä vuoden 2018 jälkeen. Pidätyksen alkoivat pian sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin oli julistanut Venäjän lisänneen hypersoonisen ohjuksen asearsenaaliinsa.
Tiedemiesten vangitsemiset ovat France24:n mukaan vieläpä kiihtyneet Ukrainan sodan alettua.
Hypersooniset ohjukset voivat lentää äärimmäisen kovalla vauhdilla. Ne voivat myös muuttaa suuntaa kesken lennon väistääkseen kohteensa ilmapuolustuksen.
Bathin yliopiston Venäjä-asiantuntija Stephen Hall arvioi, että tiedemiesten vangitsemisella Kremlin yhä vainoharhaisempi ja eristäytyneempi regiimi pyrkii estämään tiedon leviämisen ulkomaille.
– Näyttää siltä, että Putin yrittää varmistaa kontrollin jokaisesta tiedonmurustakin, sanoo Venäjän tiedustelupalveluihin perehtynyt Jenny Mathers Walesin
Aberystwyth-yliopistosta.
Hallin mukaan venäläiset tutkijat ovat aina olleet vainoharhaisten hallintojensa silmätikkuja. He joutuvat olemaan tekemisissä kansainvälisen tutkijayhteisön kanssa, mutta heidän tekemisiään seurataan erittäin tarkasti.
Kiinnostavaa on myös se, että Kreml on entistäkin valppaampi sen suhteen, mitä tietoja tieteilijät jakavat Venäjän liittolaismaiden kanssa.
– Vladimir Putin ei luota enää kehenkään, summaa Mathers.