Armeija otti vallan Sudanissa – asevoimien komentaja hajotti maan johtoelimet

Sudanin vuonna 2019 alkanut siirtymä demokratiaan on vaikeuksissa. Vallankaappaus tuomittiin laajasti ulkomailla.
Ulkomaat

Sudanin siirtymä kohti demokratiaa otti takapakkia maanantaina, kun maassa tapahtui sotilasvallankaappaus. Vallan otti haltuunsa Sudanin armeijan komentaja ja maata johtavan siirtymäajan neuvoston johtaja Abdel Fattah al-Burhan, joka kertoi lakkauttavansa sekä neuvoston että siirtymähallituksen ja julistavansa maahan hätätilan.

Sotilaat pidättivät maan pääministerin Abdalla Hamdokin sekä useita muita siirtymähallituksen ministereitä ja siirtymäneuvoston siviilijäseniä.

–  Korjataksemme vallankumouksen suunnan olemme päättäneet julistaa kansallisen hätätilan, al-Burhan sanoi televisioidussa puheessa.

Al-Burhan ilmoitti muodostavansa maahan ”pätevän” hallituksen. Hän kertoi Sudanin noudattavan jatkossakin allekirjoittamiaan kansainvälisiä sopimuksia.

Pohjois-Afrikassa sijaitsevassa Sudanissa on ollut meneillään siirtymä demokratiaan siitä lähtien, kun armeija syrjäytti maata kolme vuosikymmentä johtaneen diktaattori Omar al-Bashirin keväällä 2019 laajojen mielenosoitusten päätteeksi.

Maata on elokuusta 2019 lähtien johtanut siirtymäajan neuvosto, jossa on sekä siviilijäseniä että armeijan edustajia. Siirtymäajan jälkeen Sudanista olisi tarkoitus tulla kokonaan siviilien johtama demokratia.

Siirtymäajan hallitus kertoi noin kuukausi sitten kukistaneensa vallankaappausyrityksen. Hallinnon siviilijäsenten ja armeijan edustajien väliset jännitteet ovat sen jälkeen kiristyneet entisestään.

Sudanin tiedotusministeriön mukaan pääministeri pidätettiin ”sen jälkeen, kun hän kieltäytyi osallistumasta vallankaappaukseen”. Pidätetyt on viety tuntemattomaan paikkaan.

Pääministeri kehotti omassa lausunnossaan sudanilaisia ”protestoimaan kaikin mahdollisin rauhanomaisin keinoin – ottaakseen vallankumouksensa takaisin varkailta”.

Pääkaupunki Khartumin kaduille kokoontui mielenosoittajia vastustamaan sotilaiden toimintaa. Tiedotusministeriön mukaan sotilaat ampuivat laukauksia mielenosoittajia kohti armeijan päämajan lähellä. Paikallisen lääkäriliiton mukaan kaksi ihmistä kuoli sotilaiden luoteihin ja yli 80 haavoittui.

Khartumiin johtavat päätiet ja sillat on uutistoimisto AFP:n mukaan katkaistu. Internetyhteyksissä oli maanantaina katkoksia ympäri maata.

Muun muassa YK on tuominnut hallinnon edustajien pidätykset.

–  Tuomitsen käynnissä olevan sotilasvallankaappauksen Sudanissa. Pääministeri Hamdok ja kaikki muut pidätetyt täytyy vapauttaa välittömästi, YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi.

Afrikan komission puheenjohtaja Moussa Faki Mahamat vaati Sudanin armeijan ja siviilien välille keskusteluyhteyttä. Myös muun muassa Yhdysvallat, Arabiliitto ja EU ovat ilmaisseet huolensa maanantain tapahtumista.