Arkoja aiheita käsitelleen suositun videobloggarin määrä astua tänään oikeuden eteen Venäjällä – syytetään "huumausaineiden mainostamisesta"

Juri Dud käsittelee Youtube-kanavallaan monia arkoja aiheita.
Venäjä

Moskovassa on määrä tänään aloittaa oikeuskäsittely suosittua videbloggaria ja toimittaja Juri Dudia vastaan.

Dudia syytetään ”huumausaineiden mainostamisesta”. Syytteiden taustalla ovat hänen tekemänsä kaksi erillistä haastattelua, joissa hän keskustelee huumausaineista ukrainalaisen bloggaajan ja venäläisen rap-artistin kanssa.

Dudin haastatteluista teki valituksen venäläisryhmä Turvallisen internetin liitto, joka omien sanojensa mukaan ”vastustaa moraalittoman sisällön jakamista internetissä”.

Jos Dud tuomitaan, häntä voivat uhata noin 1,5 miljoonan ruplan eli lähes noin 18  000 euron sakot.

Toimittajajärjestö Committee to Protect Journalists on vaatinut syytteistä luopumista. Heidän mukaansa Dudia ei tulisi rangaista työnsä tekemisestä. Järjestö myös huomautti, että Dud on julkaissut haastatteluiden alussa huumausaineista varoittavia tekstejä.

Dud on suositulla Youtube-kanavallaan käsitellyt erilaisia arkoja aiheita, kuten Venäjän hiv-tilannetta ja sitä, miten Venäjän viranomaiset hoitivat vuoden 2004 Beslanin koulukaappauksen.

Hän on myös haastatellut vangittua oppositiohahmoa Aleksei Navalnyia.

Dudin videot keräävät usein kymmeniä miljoonia näyttökertoja. Kanavalla on yli yhdeksänmiljoonaa tilaajaa.

Kesäkuun alussa Dudin haastattelema venäläisräppäri Morgenshtern sai reilun 1 100 euron sakot ”huumepropagandan” levittämisestä lauluissaan.