Anttila: Hiilinieluasia on Suomelle elämän ja kuoleman kysymys

Hiilinielu

– Hiilinieluratkaisu on Suomelle elämän ja kuoleman kysymys. Siinä emme saa epäonnistua, suuren valiokunnan jäsen, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk) toteaa Suomenmaalle.

Hän huomautti Ylen Ykkösaamussa, että se on jopa tärkeämpi kuin itse eu-jäsenyys.

– Tässä ei saa epäonnistua. Biotalous on Suomen hyvinvoinnin perusta ja hallituksen kärkihanke. Nyt sen kriteereistä päätetään unionissa, Anttila sanoo.

Kysymys on siitä katsotaanko Suomen metsät hiilinieluiksi, jotka sitovat ilmakehästä hiilidioksidia enemmän kuin vapauttavat sitä.

Jos läpi menee EU-komission vaihtoehtoinen laskentatapa, Suomen metsien katsottaisiin tuottavan päästöjä eikä sitovan niitä. Tällöin metsistä tulisi Suomelle taloudellinen rasite ja 

– Unionissa pitää tajuta, että sen 27 maata ovat erilaisia. Boreaaliseen metsävyöhykkeeseen kuuluvat Suomen lisäksi vain Suomi, Ruotsi ja Itävalta. Tilanne on niissä erilainen kuin muualla, Anttila huomauttaa.

Tutkijat ovat asiasta kahta eri mieltä. Myös Suomen europarlamentaarikot ovat jakaantuneet kahteen leiriin.
Vihreiden meppi Heidi Hautala ja kokoomuksen Sirpa Pietikäinen lobbaavat Anttilan mukaan Suomen edun kannalta vastakkaisen näkemyksen puolesta.

– Jos se toteutuu Suomi ei voi hyödyntää metsävarojensa vuosittaista reipasta kasvua hiilensidontaan, hiilinielu muuttuu päästöksi.