Anne Kalmari joutui katkomaan saksilla saparoita ranskalaistilalla – "Saparo on sian häntä ja kuuluu sille"
Euroopassa on päästävä eroon sikojen saparojen katkaisusta, katsoo eduskunnan lähiruokakerhon luopuva puheenjohtaja, kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.).
Kalmari muistuttaa kannanotossaan, että Suomessa sioilla on asiat paremmin kuin missään muualla maailmassa.
– Siitä merkkinä suomalainen sika kulkee aina saparo heiluen. Näin ei ole monissa maissa.
Kalmarin mukaan Euroopassa vain Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Sveitsissä sekä Liettuassa on kansallinen lainsäädäntö, joka kieltää saparoiden katkaisun.
– Tein harjoittelujakson aikanaan ranskalaisella sikatilalla. Jouduin katkomaan samoilla saksilla sekä hampaat että saparon. On käsittämätöntä, että tilanne on vielä vuosikymmenien jälkeen sama, vaikka direktiivi ohjeistaa toisin, eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokuntaa johtava Kalmari muistuttaa.
Saparo typistetään, jotta lajitoverit eivät stressaantuneina purisi toistensa häntiä. Typistämisestä päästään eroon sillä, että sioilla on tarpeeksi tilaa ja virikkeitä.
– Suomalaiset laatupossut mahtuvat syömään samanaikaisesti eikä ruuasta tarvitse taistella.
Koska Suomessa on voitu säilyttää sikojen hännät, on niiden oloihin pitänyt panostaa erityisesti. Terve saparo on merkki eläimen muustakin hyvinvoinnista ja kotimaisen kinkun ostaja voi olla varma, että kyseisen sian häntää ei ole typistetty, Kalmari muistuttaa.
Kalmari perusti eduskuntaan suomalaista ruokaa puolustavan lähiruokakerhon 2011. Siihen kuuluu noin 60 jäsentä kaikista puolueryhmittymistä.
Keskeisiä tavoitteita ovat olleet ruuan laatutietoisuuden lisääminen, pakollisten alkuperämerkintöjen vaatiminen ja kotimaisten julkisten ruokahankintojen tukeminen.
Kerhon vetovastuu siirtyy Kalmarin jälkeen Hanna Halmeenpäälle (vihr.).