Pakkoasuttajat

Toimittajalta

Keskustelu kaupungeista ja maaseudusta on käynyt viime viikkoina kuumana. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on kutsunut 21 suurinta kaupunkia liittoutumaan keskenään etujensa edistämiseksi. Erityisen ajankohtaista se on Vapaavuoren mukaan nyt sote- ja maakuntauudistuksessa.

Pääkaupungin pormestarin mielestä (HS 14.9.) nykyinen hallitus ei muutamaa kokoomuslaista ministeriä lukuunottamatta ymmärrä mihin maailma on menossa.

Vapaavuori viittaa Helsingin Sanomien jutussa asuntoasioista vastaavan ministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) samaiselle lehdelle vuosi sitten (24.9.2016) antamaan haastatteluun. Siinä Tiilikainen sanoo, ettei halua olla vauhdittamassa kaupungistumista.

Se, ettei halua vauhdittaa jotain asiaa, ei tarkoita samaa kuin jarruttaminen tai ymmärtämättömyys vallitsevista megatrendeistä. Ministeri jatkaakin HS:n haastattelussa, että kaupungistumista tapahtuu joka tapauksessa.

Maailman menosta pihalla olevan Tiilikaisen ehdotuksesta hallitus on tällä kaudella päättänyt muun muassa rahoittaa Raide-Jokerin rakentamista helpottaakseen pääkaupungin asuntopulaa.

Yksi keskustelun lietsoja, toimittaja Tuomas Enbuske, sanoo Savon Sanomille (1.9.) antamassaan haastattelussa, että ”jokaisen pitäisi saada valita asuinpaikkansa itse”. Lähes samoilla sanoilla asia kuvataan keskustan periaateohjelmassa.

Enbuske jatkaa kuitenkin, että jokainen saa asua missä haluaa, kunhan tekee sen omalla kustannuksellaan. Enbusken näkemyksen mukaan kaupungeissa asuvat maksavat toisten maalla asumisen.
Jos tälle linjalle lähdetään, niin Enbuske voisi pohtia vaikka sitä, että Helsingissä yleistä asumistukea saadaan yleisemmin kuin muualla maassa keskimäärin. Kamalan kallista!

Olemme vaarallisilla vesillä, jos yhteiskuntamme keskeiset mielipidevaikuttajat alkavat yhä enemmän tarkastella kaupunkeja ja maaseutua vain keskenään kilpailevina, toisistaan erillisinä toimijoina.

Tässä keskustelussa eivät kaikki keskustalaisetkaan ole pysyneet rakentavalla linjalla.

Vastakkainasettelun sijaan olisi hyvä pystyä katsomaan kokonaisuuksia ja pyrkiä etsimään suomalaisen yhteiskunnan kokonaisetua.

3 000 asukkaan Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määtän sanoja mukaillen kukoistavat kaupungit ja elinvoimainen maaseutu voivat olla yhdessä ja yhtä aikaa läsnä.

On hyvä, että Vapaavuori on kokoamassa yhteistyöverkostoja.

Nyt tarvitaan erityisesti niitä poliitikkoja yli puoluerajojen, jotka osaavat ajatella asioita laajasti.

Muuten saamme uudet maakunnat, joissa kaupungit ajavat yksin omaa etuaan ja pienemmissä kunnissa poteroidutaan ajattelemaan kaikkea ainoastaan oman kunnan näkökulmasta.

Kun siilillä on piikit tanassa, se jähmettyy paikalleen. Sen äärimmäinen puolustusreaktio on vetäytyä kokonaan palloksi omien piikkiensä suojiin. Siellä on kovin yksinäistä.

Liina Tiusanen

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen