Äänestämisen sietämätön vaikeus

Toimittajalta

Tammikuussa järjestetään historian ensimmäiset aluevaalit. Ennakkoarvioiden perusteella kansalaisten kiinnostus vaaleja kohtaan on varsin laimeaa. 

Tämä ei ole ihme. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen toteuttaminen kesti lähes 20 vuotta. Kun yritys toisensa jälkeen tyrehtyi joko poliittiseen vastustukseen tai eduskunnan perustuslakivaliokuntaan, suomaiset väsyivät ja turtuivat koko sote-uudistukseen.  

Sotesta tuli kirosana. Ikiliikkuja, joka ei koskaan valmistu.  

Kaiken soutamisen ja huopaamisen jälkeen sote on vihdoinkin saatu maaliin. Nyt äänestäjät pitäisi saada innostumaan sotesta uudestaan. Tehtävä ei ole helppo, mutta ei myöskään mahdoton. 

Aluevaaliehdokkaat ja puolueet ovat kansalaisten valistamisessa keskeisessä roolissa. Heidän pitäisi pystyä kertomaan, miksi aluevaaleissa äänestäminen on tärkeää ja mistä aluevaltuutetut päättävät. Ja myös siitä, mitä saa, kun äänestää tietyn puolueen ehdokasta. 

Tämä kaikki ja paljon muuta pitäisi selvittää äänestäjille ennen vaaleja. 

Meistä moni muistaa, milloin pääsi ensimmäistä kertaa äänestämään.  

Itse pudotin äänen vaaliuurnaan ensimmäisen kerran vuoden 1988 presidentinvaaleissa. Se oli arvokas hetki. Ääni Paavo Väyryselle oli myös ääni keskustalle. 

Se, että äänestin Väyrystä ja keskustaa, ei ollut lähipiirilleni yllätys. Sitä se ei ollut myöskään koulukavereilleni tai opettajilleni. Kun opinahjoni seinille ja käytäville ilmestyi Väyrysen tarroja, jouduin ensimmäisenä rehtorin puhutteluun.  

Olin syytön, mutta sitä ei tahdottu millään uskoa. Itsekin toki ihmettelin, että kukahan mahtoi olla tempun takana. Sekin selvisi, kun menin kotiin. Pikkuvelihän se oli ollut asialla. 

Nyt jokaisella on mahdollisuus osallistua historian ensimmäisiin aluevaaleihin ja luoda uusia tarinoita jälkipolville kerrottavaksi. Tätä mahdollisuutta ei kannata jättää käyttämättä. 

Uudet hyvinvointialueet ja ensimmäiset aluevaltuutetut määrittelevät, miten ja millä tavoin oman alueesi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut toteutetaan. Valtuutetuilla on paljon valtaa. Siksi ei ole ihan sama, kuka asioistasi päättää.  

Keskusta on luvannut, että jokaisessa kunnassa on oma sotepiste. Muut puolueet ovat naureskelleet keskustan lupaukselle ja pitäneet sitä mahdottomana.  

Keskustassa uskotaan unelmiin ja niiden eteen ollaan valmiita tekemään töitä. Unelmat eivät synny tyhjästä tai itsestään. 

Vähintä, mitä jokainen kansalainen voi tehdä aluevaalien eteen, on käydä äänestämässä.  

Juha Määttä Päätoimittaja

Kommentit (1)

  • Lukija90

    Jos päättäjät,poliitikot,eliitti tietäisivät kuinka kuplissa suomalaiset elää,olisi aktivointi uurnille aivan toista luokkaa. Monia kiinnostaa vain oma juttu,homma. Ei sen enempää. Omat tiedot esim.päätöksenteon ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ovat heikot, lähes olemattomat. Koululla,päättäjillä, medialla on valtavasti tekemistä yhteiskunnan mekanismin opettamisessa jo pienestä pitäen. Siinä kunkin arkielämisen ympäristössä koko elämän ajan törmäämme tämän tästä kuinka vähäiset resurssit jaetaan. Kuka ne pääsee jakamaan. Välinpitämättömyys,kupliintuvuus on jopa vastuutonta. Toivotaan ainakin sivistyspuolueiden olevan aluevaaleissa aktiivisia.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen