Venäjä tulitti ohjuksin sotilastukikohtaa Kiovan lähellä, kranaattitulta myös Valko-Venäjältä

Ukrainan sota

Venäjä on ampunut ohjuksia Ukrainan pääkaupungin Kiovan pohjoispuolella sijaitsevaan sotilastukikohtaan. Ukrainan mukaan tukikohtaan ammuttiin kuusi Kalibr-risreilyohjusta, joista yhden Ukrainan ilmatorjunta pudotti.

Yksi tukikohdan rakennuksista tuhoutui ja kaksi vaurioitui, kertoi Ukrainan asevoimien edustaja Oleksi Hromov.

Ohjukset ammuttiin Krimin niemimaalta, jonka Venäjä liitti itseensä vuonna 2014.

Hromovin mukaan myös Valko-Venäjältä oli tulitettu Tshernihivin aluetta Pohjois-Ukrainassa, mikä on aiheuttanut tappioita ukrainalaisjoukoille. Hän ei kuitenkaan kertonut tappioista tarkemmin.

Idässä Venäjän joukot yrittivät edelleen edetä kohti Siverskin ja Bahmutin kaupunkeja. Tilanne itärintamalla on Hromovin mukaan ”vaikea, mutta täysin hallinnassa”.

Venäjän miehityshallinto on ottanut Etelä-Ukrainassa kiinni yli 20 ihmistä, joiden epäillään auttaneen Ukrainan armeijaa ja tiedustelupalvelua tärkeiden strategisten kohteiden tuhoamisessa, kertoo miehityshallinto venäläismedian mukaan.

Ukraina on vastahyökkäyksellään katkaissut Venäjän huoltoreittejä Hersonissa niin, etteivät venäläiset käytännössä pääse Inhulets- ja Dneprjokien yli, kertoi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan torstaina.

Ukraina on vahingoittanut Dneprin yli kulkevia siltoja ohjuksillaan niin, että esimerkiksi noin kilometrin mittainen Antonivskyi-silta lähellä Hersonin kaupunkia on todennäköisesti käyttökelvoton, puolustusministeriö kertoi.

Venäjän valtiollisen RIA Novosti -uutistoimiston mukaan pidätetyt ukrainalaiset toimivat juuri tulenjohtotehtävissä, eli osoittivat maaleja Ukrainan aseille Hersonin alueella.

Ukraina valmistelee energiaviennin lisäämistä Euroopan unionin alueelle, presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo puheessaan. Presidentti pitää katsauksensa joka ilta.

Presidentti sanoo, että vienti tuo Ukrainalle ulkomaista valuuttaa ja samalla auttaisi maan kumppaneita vastustamaan Venäjän painostusta energiakysymyksessä.

–  Kotimaisen sähköntuotantomme ansiosta teemme Ukrainasta vähitellen yhden Euroopan energiavarmuuden takaajista, Zelenskyi sanoi viestissään.

Ukrainan sähköverkko yhdistettiin Euroopan verkkoon maaliskuussa. Tarkoituksena on ollut pitää jakelu toiminnassa sodasta huolimatta.

Ukraina alkoi tässä kuussa viedä energiaa Euroopan unionin alueelle. Toimitukset tapahtuvat EU-maa Romanian kautta.

Energia on ollut kuuma puheenaihe Euroopassa niin Venäjään kohdistuneiden pakotteiden takia. Lisäksi venäläinen Gazprom on vähentänyt Nord Stream -putken kautta tehtäviä kaasutoimituksia Eurooppaan.

EU-maat ovat syyttäneet Venäjän kostavan energia-alalla sille sodan takia asetettuja pakotteina. Venäjä on puhunut Nord Stream -putken teknisistä ongelmista. Unionissa ei kuitenkaan ole nielty Venäjän väitteitä.

EU on tukenut Ukrainaa Venäjän hyökättyä maahan. Venäjään kohdistuneiden pakotteiden lisäksi Ukraina on otettu unionin jäsenehdokkaaksi.