Työehtosopimukset ja tasa-arvo
Tiesitkö, että:
1. Lomaraha, toisin kuin vuosilomapalkka, ei ole lakiin perustuva oikeus työntekijälle.
Lomarahalla tarkoitetaan työnantajan maksamaa lisäkorvausta lomapalkan lisäksi. Lomaraha (ent. lomaltapaluuraha) on riippuvainen työehtosopimuksesta; työehtosopimuksia on paljon erilaisia, ja niissä jokaisessa on omat säännöksensä lomarahoihin liittyen.
Kaikilla aloilla ei ole edes työehtosopimusta. Tällöin työnantaja voi kuitenkin, niin halutessaan, maksaa työntekijöilleen myös lomarahan, mutta se ei silloin ole työnantajalle pakollista, vaan kenties työpaikalla vakiintunut käytäntö.
2. Naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta säädetään laissa 194/1995. Naisten on siis ollut mahdollista hakeutua vapaaehtoiseen asepalvelukseen jo noin 30 vuoden ajan.
Joissakin työehtosopimuksissa on mainittu miehille oikeus vakinaisessa väessä asevelvollisuuden suoritettuaan saada (palattuaan vakinaiseen työ- tai virkasuhteeseensa) lomaraha tiettynä prosenttina siitä vuosilomakorvauksesta, joka henkilölle maksettiin vakinaiseen palvelukseen astuessaan.
Useisiin toimihenkilösopimuksiin saatiin kuitenkin vasta vuonna 2023 neuvoteltua naisille yhdenvertainen oikeus lomarahaan, palattuaan vapaaehtoisesta asepalveluksesta vakinaiseen työ- tai virkasuhteeseensa.
3. Perhevapaauudistus tuli voimaan 1.8.2022. Nyt perhevapaat jaetaan tasan vanhempien kesken.
Tämä tarkoittaa vanhemmille lakisääteistä oikeutta pitää yhdenvertaisesti perhevapaata ja saada Kelalta vanhempainpäivärahaa, mutta laki ei velvoita työnantajaa maksamaan raskaus- tai vanhempainvapaan ajalta palkkaa, eli palkan ja päivärahan erotusta.
Joissakin työehtosopimuksissa on mainittu, että äitiysvapaan palkkana maksetaan palkan ja päivärahan erotus kolmelta kuukaudelta ja isyysvapaajaksolta kuuden päivän ajalta.
Useisiin toimihenkilösopimuksiin saatiin tänä vuonna neuvoteltua yhdenvertainen palkanmaksu (40 + 32/32 arkipäivää) sekä synnyttävälle vanhemmalle että toiselle vanhemmalle, jolloin isienkin yhdenvertaisuus toteutuu.
Joskus tuntuu siltä, että lait ja tasa-arvoasiat uudistuvat Suomessa hitaasti, mutta todellinen tasa-arvo toteutuu vasta silloin, kun myös työelämä eli työehtosopimukset on saatu neuvoteltua kohtelemaan kaikkia yhdenvertaisesti.