Teemmekö perheen perustamista tukevaa perhepolitiikkaa?

Puheenvuoro

Suomi on maailman paras maa syntyä. Meillä on laadukas terveydenhuolto, turvalliset asuinympäristöt, maailman paras koulujärjestelmä ja valtio tukee lapsen syntymää. Kaikesta huolimatta Suomessa syntyvyys laskee ja lapsia hankitaan yhä myöhemmässä vaiheessa elämää.

Perhevapaauudistus oli yksi merkittävä mahdollisuus, mutta se siirtynee tulevalle hallituskaudelle.

Opintotuen huoltajakorotus on kuitenkin keskustan ansiosta merkittävä uudistus perheellisille opiskelijoille. Lisäksi tällä hallituskaudella on tehty helpotuksia adoption osalta. Tästä huolimatta tarvitaan kuitenkin merkittäviä keinoja parantaa perheen perustamisen edellytyksiä sekä syntyvyyttä.

Yksi merkittävä syy lykätä lapsen hankkimista on taloudellinen epävarmuus. Huoltajakorotus opiskelijoille on hyvä suunta ja auttaakin osaltaan opiskelijaperheiden asemaa.

Tästä huolimatta esimerkiksi lapsilisää tulisi tarkastella uudelleen perheen perustamisen kynnyksen näkökulmasta. Jos korotetaan lapsilisää ensimmäisen lapsen osalta, madaltaako se kynnystä perustaa perhettä?

Toiseksi perheen perustamista lykätään opintojen ja pitemmän nuoruuden vuoksi yhä myöhemmälle iälle. Ristiriitaista tässä on se, että ihminen on hedelmällisimmillään juuri 20–25 vuotiaana ja hedelmällisyys alkaa laskemaan keskimäärin 30 ikävuoden jälkeen.

Näin ollen ratkaisuja täytyy yhä enemmän tehdä alle 30-vuotiaan näkökulmasta. Tällä hetkellä opintoja pyritään kehittämään joustavampaan suuntaan, mutta tästä huolimatta tarvitaan vielä asennemuutosta. Opiskelijalla täytyy olla tervetullut olo tulla kampukselle.

Korkeakouluissa tuleekin kehittää vielä tiloja ja asennetta lapsiystävällisempään suuntaan. Lisäksi perheellisten opiskelijoiden kohdalla olisi hyvä pohtia vaihtoehtoa suorittaa vähemmän opintopisteitä saadakseen opintotukea kuten muut opiskelijat.

Suomessa elää ajatus siitä, että ensin pitää hankkia koulutus, vakituinen työ ja omakotitalo, jotta lapsi mahtuu elämään. Toisin sanoen lapselle halutaan mahdollisimman hyvät ja turvalliset olosuhteet syntyä ja kasvaa.

Tämä on hyvä suunta ja näistä asioista on hyvä pitää kiinni. Tästä huolimatta yhteiskunnan tulee tukea iässä kuin iässä olevia vanhempia perheen perustamisessa.

Kirjoittaja on Keskustan Opiskelijaliiton liittohallituksen jäsen

Matti Nivala