Täystyrmäyksestä uuteen nousuun

Puheenvuoro

Näissä vaaleissa tuli sitten historiallinen, veret seisauttava vaalitappio.

Puoluevaltuustossa toitotettiin, että nyt vaalituloksesta tehdään äärirehellinen analyysi. Tätä äärirehellistä analyysiä ja nöyryyttä vaalituloksen edessä ei kuitenkaan ole hirveästi näkynyt.

Keskustasta tuli valtionhoitajapuolue, pääministeripuolueeksi sulautuminen tapahtui niin, että oma puolue unohdettiin, eikä oikeistolainen linja ennenkään ole purrut keskustan äänestäjiin, vaan sujuvasti karkoittanut ne.

Keskustan vahvuus on aina ollut erilaiset ihmiset ja näkemykset, jotka ovat mahtuneet saman puolueen sisään.

Nyt eriäviä äänenpainoja ei ole haluttu haluttu kuunnella, kun olemme yrittäneet tuoda niitä esiin.

Närää on aiheuttanut moni asia: muun muassa sote-uudistus, taksiuudistus, koulutuslupaus, aktiivimalli, maatalouden ahdinko ja keskittävät päätökset liittyen synnytyssairaaloihin ja käräjäoikeusverkkoon sekä Yle-kohu.

Keskusta ei onnistunut puhuttelemaan suomalaisia näissä vaaleissa. Tämä tulos oli ihmisten vastalause sille keskustalle, joksi tämä puolue on hallituskauden kuluessa muuttunut ja vastalause sille politiikalle, jota keskusta on tehnyt.

Meiltä puuttui kunnianhimoinen ja puhutteleva viesti näissä vaaleissa. Puolueen puheenjohtajan imago on ollut keskustalle jo pitkään rasite, ja näissä vaaleissa se konkretisoitui.

Nyt on käytävä läpi vaalitappion syyt, tehtävä selkeät johtopäätökset, sisuunnuttava ja painettava yhdessä töitä sen eteen että tällä puolueella on tulevaisuus.

Tämä vaatii arvojen äärelle palaamista, Keskustan politiikan kirkastamista sekä järjestökoneiston ja – demokratian kehittämistä.

Ylimääräinen puoluekokous lähestyy. Henkilövaalien on oltava linjavaaleja siitä, mihin suuntaan Keskusta lähtee tästä eteenpäin.

Nyt tarvitaan keskustelua ja  itsetutkistelua. Sivistys, kestävä kehitys, hyvinvointi ja alueellinen tasa-arvo ansaitsevat viimein kunnianpalautuksen Keskustan politiikassa.

Kirjoittaja on keskustanuorten puheenjohtaja.

Suvi Mäkeläinen