Sydän lähipalveluiden puolella

Puheenvuoro

Viimeisimmät mielipidemittaukset povaavat tiukkaa kisaa aluevaalien kärkikolmikosta. Keskusta kolkuttelee jo kakkospaikkaa vain muutaman kymmenyksen jäljessä sosiaalidemokraateista.

Vaalipäivän äänet tulevat ratkaisemaan mikä on järjestys puolueiden välillä.

Miten keskusta on onnistunut tulemaan takaisin kärkikahinoihin?

Tärkein tekijä on koko ehdokasjoukkomme erinomainen vaalityö. Eri puolilla Suomea kiertäessäni olen nähnyt paljon innostuneita ihmisiä ja hymyileviä ehdokkaita.

Edes korona ei ole onnistunut lannistamaan meitä. Paikalle tulleita kansalaisia on lähestytty tilaisuuksissa arjen tärkeillä asiakysymyksillä ja samalla on kerrottu mistä näissä vaaleissa on oikeasti kysymys.

Olemme puolueena onnistuneet synnyttämään myös vaalien keskeisen keskusteluteeman – kuinka turvaamme lähipalvelut kaikille suomalaisille asuinpaikkaan ja lompakon paksuuteen katsomatta.

Jokaisessa vaalikoneessa on kysytty keskustan vaalilupauksesta: Tulisiko soteasema olla jokaisessa kunnassa?

Helsingin Sanomien vaalikoneen vastauksista erot puolueiden välillä nousevat todella selvästi esille.

Keskustan ehdokkaat ovat varmimmin turvaamassa lähipalvelut kaikille. Kokoomuksen ehdokkaat ovat sitten toisessa päässä yhdessä vihreiden ehdokkaiden kanssa. Vaikka vaalikentillä suu puhuukin toista, lähipalveluiden puolustamisen osalta heidän sydän ei ole oikealla vaan väärällä puolella.

Keskustan mahdollisuuteen menestyä hyvin näissä vaaleissa vaikuttaa myös vaalien tärkeä sisältö, ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät arjen tarpeet. Olemme hoitaneet vastuullisesti näitä asioita vuosikymmenet kunnissa.

Jos kyseessä olisi nyt maahanmuuttoviraston aluevaalit, emme ehkä olisi yhtä vahvoilla. Äänestäjät ymmärtävät nyt sosiaali- ja terveyspalveluiden valtavan tärkeän merkityksen. Ne palvelut koskettavat meitä kaikkia vauvasta vaariin.

Vaalit ovat näyttämässä myös sen, että ihmisille bensa-asema ei ole soteasema. Vaikka dieselin ja bensan hinta on noussut sietämättömän korkeaksi, näissä vaaleissa emme ratkaise tätä kipeää ongelmaa.

Aluevaltuusto ei päätä myöskään sähkön hinnasta. Sen kohoaminen on ravisuttanut tänä talvena monen kotitalouden kukkaroa ikävällä tavalla.

Vaalitulos ja lopullinen äänestysprosenttikin ratkaistaan nyt maalisuoralla. Tärkeää ei ole vain lähteä itse äänestämään, vaan kannustetaan yhdessä tutut ja sukulaiset vaaliuurnille. Heitänkin teille haasteen: muistuttakaa vähintään kymmentä tuttavaanne tekstiviestillä tai puhelulla äänestämisen tärkeydestä.

Voimia ja tsemppiä kaikille ehdokkaille. Te olette kansanvallan sankareita!

Markus Lohi Markus Lohi on keskustan varapuheenjohtaja ja kolmannen kauden kansanedustaja Rovaniemieltä.