Suomen arvoisia tekoja

Puheenvuoro

Keskusta on tehnyt yli 100 vuotta Suomen arvoisia tekoja: eheyden rakentaminen sisällissodan jälkeen, kansanvaltaisen tasavallan puolustaminen, lapsilisät kaikkiin koteihin, peruskoulu, laaja yliopistoverkko, kotihoidon tuki ja takuueläke.

Viimeisimmäksi Suomen talous laitettiin kuntoon. Aamuisin töihin herää 140 000 suomalaista enemmän kuin kauden alussa.

Keskusta tahtoo tehdä Suomen arvoisia tekoja jatkossakin: jokaisella on oikeus työhön, koko maasta on pidettävä huolta ja perheitä on tuettava. Eduskuntavaaleissa meillä on selkeät kärkiteemat, jotka kumpuavat perusteellisesta ohjelmatyöstämme: perheet, ilmasto ja koko Suomesta huolehtiminen. Sivistys, turvallisuus ja suomalainen ruoka nostetaan myös vahvasti esiin.

Keskustalle perhe merkitsee sukupolvien ketjua vauvasta vaariin. Tahdomme tehdä perhevapaauudistuksen, joka lähtee perheiden ja lasten tarpeista, ei työmarkkinoiden. Tämä erottaa keskustan muista puolueista. Harkinnanvarainen ylimääräinen lapsilisä, lapsiperheiden kotiapu ja joustavat työajat ovat keskustan ratkaisuja tukemaan vanhemmuutta.

Suomessa on voitava asua siellä, missä haluaa. Hyvinvointi syntyy koko maasta. Nyt työpaikat ovat syntyneet tasaisesti koko maahan. Työllisyys onkin mitä parhainta aluepolitiikkaa.

Meille ilmastopolitiikka on ratkaisujen etsimistä, ei syyllistämistä. Suomalainen tapa viljellä maata ja hoitaa metsiä eivät ole osa ongelmaa, vaan ne ovat osa ratkaisua. Tässäkin erotumme vakaalla ja selkeällä linjalla muista puolueista.

Tarvitsemme päästöjen vähentämistä, nielujen lisäämistä ja uutta teknologiaa. Jatkossakin harvaanasutussa maassa on saatava kulkea omalla polttomoottoriautolla, jonka tankissa on kotimaista biodieseliä tai biokaasua.

Ilmassa on myös erilaisia väitteitä, joilla meitä yritetään ajaa nurkkaan. Sanotaan, että työllisyyden koheneminen ei olisi totta, vaan hallitus olisi tempputyöllistänyt. Se ei pidä paikkaansa. Valtaosa työtä saaneista on saanut yksityiseltä puolelta kokoaikaisen vakituinen työpaikan.

Sanotaan, että verotuksella on siirretty tuloja köyhiltä rikkailla. Tämäkään ei pidä paikkaansa. Kaikkein eniten verotusta on kevennetty ihmisiltä, joiden tulot ovat 1 000–3 500 euroa kuukaudessa.

Sanotaan, että tuloerot ovat revenneet. Tämäkään ei pidä paikkaansa. Se on myönnetty tutkijoiden toimesta. Kaikkein pienituloisimpien kymmenyksen ansiot ovat kasvaneet toiseksi eniten. Heidän tulonsa kasvoivat 2,5 prosenttia vuonna 2017 verrattuna edelliseen vuoteen. Tämä on enemmän kuin suomalaisilla keskimäärin.

Oppositio on kritisoinut yrittäjävähennystä. Se on ollut pienille yrityksille se verohelpotus, jonka suurimmat saivat jo viime vaalikaudella yhteisöveroalennuksen myötä. Yrittäjävähennyksen saaneita pieniä yrityksiä on noin 340 000. Niistä 80 prosenttia tienaa vuodessa alle 55 000 euroa.

Keskusta esittää, että kasvun edistämiseksi yrittäjävähennystä laajennetaan nykyisestä viidestä prosentista 8–10 prosenttiin. Vähennystä voisi saada jatkossa enintään 75 000 euron tuloihin.

Keskustalla on selkeä vaihtoehto eduskuntavaaleihin ja erotumme muista. Jokainen meistä on Suomen arvoinen tekijä. Nyt ryhdytään tekemään vaaleja koko maassa.

Kirjoittaja on keskustan puheenjohtaja

  

Juha Sipilä