Sadonkorjuun aika

Puheenvuoro

Syksy on sadonkorjuun aikaa. Korjuun aloittamiseen vaikuttaa ensisijaisesti viljelykasvin kehitys. Kun viljat ovat tuleentuneet, ne ovat valmiita korjattaviksi.

Politiikassa pääsato korjataan vaaleissa. Seuraavan kahdeksan kuukauden aikana käydään kolmet eri vaalit.

Vaalisuma aloitetaan äänestämällä edustajat Arkadianmäelle ja reilua kuukautta myöhemmin selviää, ketkä nousevat Brysselin koneeseen ja ketkä käyttävät ylintä päätösvaltaa uusissa maakunnissa. Unohtaa ei sovi myöskään marraskuussa käytäviä seurakuntavaaleja.

Viljelykierto eli vuoroviljely on maanviljelyä, jossa samalla pellolla viljeltävä kasvi vaihtuu peräkkäisinä vuosina. Tarkoituksena on välttää haitat, joita aiheutuu saman kasvilajin viljelystä samalla paikalla.

Viljelykierrossa vältetään maan väsyminen sekä tuholaisten ja tautien pesiytyminen. Menetelmä pitää maan ravinnevarannot tasapainoisena. Kierto on myös politiikassa mahdollisuus.

Viljelykierron lisäksi on hyvä vaihtaa joskus myös lajiketta ja etsiä uusia vaihtoehtoja. Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS tutkitutti kesällä puolueiden kannattajien luottamusta vaalilupauksiin.

Merkillepantavaa tuloksissa oli, että kaikkiin puolueisiin kohdentui enemmän epäuskoa kuin luottamusta. Tämä on haaste myös Keskustalle.

Uusien äänestäjien satoa on löydettävä korjattavaksi, mutta on oltava uskollinen ja luotettava sille kannattajakunnalle, joka pitää puolueen pinnalla vuosikymmenistä toiseen. Samalla tavalla kuin kymmeniä vuosia sitten hyväksi havaittu viljalajike tuottaa joka syksy parhaimman sadon.

Sadonkorjuussa avainasemassa on puintikoneiston perussäädöt. Leikkuupuimurin käyttöohjeessa, ohjaamossa ja usein myös säätökohteiden lähistöllä on kerrottu ohjeelliset säädöt, joilla puinti kannattaa aloittaa.

Säätöjä tulee muuttaa, jos tukkeumia esiintyy, viljan seassa on paljon roskia, rikkoutuneita jyviä tai jos peltoon menee paljon jyviä. Myös politiikassa toiminta pitää tarkistaa aika ajoin ja muuttaa säätöjä tarvittaessa.

Kirjoittaja on Suomen Keskustanaisten pääsihteeri

Mervi Mäki-Neste