Puoluetoiminta poikkeustilassa

Puheenvuoro

Suomi taistelee koko maailman yhdistänyttä vihollista, koronavirusta, vastaan. Terveyden turvaaminen on noussut kaiken toiminnan yhteiseksi ja ainoaksi tavoitteeksi. Muu on nyt toissijaista.

Poikkeusolot ulottuvat myös puoluetoimintaan. Monet kokoukset siirtyvät nyt tuonnemmaksi ja yleisötilaisuudet on kauttaaltaan peruttu.

Keskustalle ihmisten kohtaaminen on mitä luontevinta puoluetyötä ja siksi perinteisten tilaisuuksien peruuntuminen haastaa toimintamme aivan uudella tavalla.

Onneksi paljon voidaan tehdä koko maan poikkeustilasta huolimatta. Olemme viime syksynä asettaneet tavoitteeksi päivittää jäsentemme yhteystietoja ajan tasalle.

Nyt siihen on hyvää aikaa ja tarvitsemme mukaan paikallisyhdistysten ja kunnallisjärjestöjen aktiivit piirien tueksi.

Huhtikuu laukaisee myös virallisen lähtölaskennan kohti kuntavaaleja. 18.4. on vuosi aikaa vaalipäivään ja silloin järjestämme ehdokashankinnan tempauksen. Ehdokashankintaa kannattaa tehdä jo tuota päivää ennen.

Nyt on hyvä aika ottaa puoluetyössä käyttöön myös etäyhteydet. Hallitusten kokouksia voi järjestää videoneuvotteluina ja sähköpostikokouksina.

Myös keskustelutilaisuudet ovat hyvin valmisteluina täysin toimivia digitaalisina. Otamme puolueessa käyttöön piakkoin etäyhteydet myös valtakunnallisiin teemailtoihin.

Koronaviruksen myötä myös puolueen suurimmat kokoukset eli puoluekokous ja puoluevaltuuston vuosikokous siirtyvät eteenpäin. Puoluekokous siirtyy kesäkuulta syyskuulle.

Keskustan suurtapahtuma on tuhansia ihmisiä yhteen kokoava viikonloppu, jonka osalta terveyden turvaaminen on erityinen arvo.

Kesäkuun alku olisi tullut epidemian kehitystä ajatellen liian nopeasti vastaan. Vaihtoehtoa kokouksen siirtämiselle ei käytännössä ollut.

Puoluekokouksen järjestämispaikka jouduttiin vaihtamaan.

Uusimaalaisten vuosia Vantaalle valmistelema kokous oli päätöksenä vaikea siirtää pois koko piirijärjestön alueelta. Käytännön tilaratkaisut eivät kuitenkaan sallineet kokouksen pitoa nyt aivan eteläisimmässä Suomessa.

Suurella lämmöllä tehdyt kokousvalmistelut eivät silti mene hukkaan. Puoluekokous järjestetään varmasti mahdollisimman pian Uudellamaalla.

Oulu ja Pohjois-Pohjanmaa on jo nyt osoittanut ottavansa koko keskustaväen avosylin syksyllä vastaan.

Olen täysin varma, että pohjoispohjalaiset ehtivät tässä lyhyessäkin valmisteluajassa loihtia keskustalaisille ikimuistoisen viikonvaihteen.

Juuri nyt meille kaikille on siis tärkeintä suojata omaa ja läheistemme terveyttä.

Viranomaisten ja maan hallituksen antamia suosituksia on syytä noudattaa huolellisesti.

Kun tämä poikkeusaika väistyy, suomalaisten tarve kohdata toisiaan on varmasti jälleen vahvaa. Silloin meidän kannattaa olla valmiina ja järjestää tilaisuuksia ja erilaisia mahdollisuuksia kohtaamisille ja poliittisille keskusteluille.

Keskustaa tarvitaan myös, kun Suomea jälleenrakennetaan koronakriisin jäljiltä.

Vastuunkantamiseen tottunut puolue on jälleen kerran rivissä, kun meitä tarvitaan.

Katse siis eteen ja kohti tulevaa. Kyllä sieltä valoa näkyy.  

Kirjoittaja on keskustan puoluesihteeri

Riikka Pirkkalainen Kirjoittaja on keskustan puoluesihteeri.