Puhu äänellä jonka kuulen

Puheenvuoro

Keskustan kannatus alle 35-vuotiaiden keskuudessa oli 20 vuotta sitten korkealla, selvästi yli 20 prosenttia äänesti keskustaa vielä vuoden 2007 vaaleissa. Nyt kannatus on laskenut kuuteen prosenttiin. Vakava asia.

Aatteessa ei pitäisi olla vikaa. Harva puolue puhuu niin paljon lapsiperheistä, koulutuksesta ja luonnosta. Miksi viesti ei tavoita tai se käsitetään väärin?

Yhtenä esimerkkinä on keskustan ympäristö- ja ilmastopolitiikka. Viime vaalikaudella saatiin aikaan monia konkreettisia tekoja luonnon puolesta.

Päätös kivihiilen käytön kieltämisestä jo vuonna 2029 syntyi keskustalaisen ympäristöministerin aikana.

Pääministeri Juha Sipilä sai aikaan parlamentaarisen yhteisymmärryksen (perussuomalaisia lukuunottamatta) päästöjen vähentämisestä 55 % vuoteen 2030 mennessä.

Sähköautojen hankintaa ja bensiiniautojen biokaasukonversioita tuettiin. Miksi nämä toimet jäivät näkymättömiin eikä keskustan ympäristöpolitiikkaa tunneta?

Viestin perillemenossa on kysymys asiasta itsestään, sanoituksesta, ajoituksesta, viestikanavasta ja keskustelualoitteesta.

Tärkein tehtävämme viime vaalikaudella oli kääntää Suomen talous katastrofikurssilta turvallisille vesille. Tässä onnistuimmekin hyvin, mutta samalla meiltä jäi vähemmälle puheelle moni muu asia. Suurelle osalle nuorisoa valtion talous ei merkitse juuri mitään, kun oma talous on hankinnassa, hankaluuksissa tai hukassa.

Niistäkin asioista, jotka nuorille ovat relevantteja, emme ole osanneet puhua selkeästi, ymmärrettävästi ja nuorten aikuisten näkökulmasta.

Meistä saattoi luoda änkyrävastustajan olemuksen, kun altavastaajana reagoimme milloin minkäkin puolueen populistisiin unelmaheittoihin järjen sanoilla. Silloinkin usein viiveellä, jolloin mielikuva keskustelun ”oikeasta näkökulmasta” on jo vakiintunut.

Viestinnän kanavat ovat muuttuneet nopeasti. Kohtaamiset ovat usein yhtä tärkeitä verkossa kuin fyysisesti. Keskustalainen someaktiivisuus ja läsnäolo ei ole ollut lähelläkään muiden puolueiden vastaavia.

Olemme olleet monesta virtuaalituvasta ulkona kuin talonmies ja lumiukko.

Keskustelualoite ja yhteiskunnallinen johtajuus syntyy selvästä visiosta paremmasta Suomesta. Ei ole nuorison vika, jos Keskustan tahtotilaa ei tunneta.

Mikä on se suuri yhteiskunnallinen tavoite, se Suomen tila, joka voidaan vain Keskustan johdolla toteuttaa? Tämän ajatuksen kirkastaminen on olennaista, muuten emme pysty siitä muillekaan kertomaan.

Happoradion laulun sanoin: ”Puhu äänellä jonka kuulen, sanoilla jotka ymmärrän…”

Kirjoittaja on keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja.

Antti Kivelä

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen