Perustuslaki näytti soten jatkolle suunnan
Eduskunnan perustusvaliokunta antoi viime viikolla lausuntonsa koskien sote- ja maakuntauudistusta.
Keskeinen viesti oli, että valiokunta pitää erittäin tärkeinä maakunta- ja sote-esityksen sekä valinnanvapauslakiesityksen tavoitteita sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluiden vahvistamisesta, asiakkaiden valinnanmahdollisuuksien edistämisestä sekä palveluiden saatavuuden ja laadun parantamisesta.
Valiokunta pitää lausunnossaan tärkeänä niin ikään sote-palveluiden järjestämisvastuun siirtämistä yksittäisiä kuntia suurempien toimijoiden hoidettavaksi sekä suhtautuu myönteisesti asiakkaiden valinnanmahdollisuuksien laajentamiseen.
Perustusvaliokunta kuitenkin katsoo, että hallituksen esitys ei nykymuodossaan turvaa kaikissa tilanteissa riittäviä sosiaali- ja terveyspalveluja kaikille yhdenvertaisesti. Se nostaa esiin erityisesti kaksi kipukohtaa: maakunnan velvollisuuden yhtiöittää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä uuden valinnanvapausjärjestelmän käyttöönoton aikataulun.
Valiokunnan näkemys on, että perustuslaki edellyttää myös maakunnalta mahdollisuutta tuottaa itse palveluja, jotta julkisella vallalla on tosiasialliset mahdollisuudet turvata riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut kaikissa tilanteissa.
Toisaalta valinnanvapausjärjestelmä tulee ottaa käyttöön hallitusti ja niin, että uudistuksen voimaantuloa porrastetaan.
Pallo on jälleen hallituksella. Huolellisen lausuntoon perehtymisen jälkeen hallitus pyrkii antamaan viivytyksettä täydentävän esityksen, jolla havaitut muutostarpeet korjataan.
On hyvä huomata, että perustuslakivaliokunta ei lausunnossaan kyseenalaista hallituksen esityksen perusteita: maakunnallista järjestämistä, rahoitusmallia tai valinnanvapauden laajentamista.
Myöskään valinnanvapauden toteuttamisen keinoja eli sote-keskuksia, suunhoidon yksikköjä, asiakasseteliä ja henkilökohtaista budjettia valiokunta ei pitänyt lausunnossaan ongelmallisina.
Yhtiöittäminen ei ole välttämätöntä valinnanvapauden toteuttamiselle. Nyt hallitus etsii keinot, jolla voidaan edetä toista polkua avoimuus ja läpinäkyvyys varmistaen. Tämä on mahdollista, kun tahtoa löytyy.
Käsissämme on merkittävä uudistus.
Lainsäädännön ja sen toimeenpanon valmistelun tulee voida jatkua maakunnissa ja valtakunnallisesti. Myös valinnanvapauden kokeiluja ja pilottihankkeita viedään eteenpäin.
Reformiministeriryhmä on jo lähtenyt valmistelemaan tarvittavia korjauksia. Työ jatkuu hyvässä vuoropuhelussa eduskunnan kanssa.
Oma roolini muuttuu ensi viikon maanantaina: 10.7. perhe- ja peruspalveluministeriksi nimitetään sovitun mukaisesti Annika Saarikko ja jatkan itse kansanedustajana.
Olemme Annikan kanssa tähänkin asti toimineet koko hallituskauden työparina, joten sote-muutos ei vaihdoksesta häiriinny. Työtä riittää soten parissa.
Ministerinvaihdos antaa mahdollisuuden keskittyä nykyistä enemmän myös puolueen varapuheenjohtajan tehtäviin – kentällä siis tavataan.
Kesällä aion kuitenkin ennen kaikkea opetella taidon, josta olen jo pitkään haaveillut: muikun kalastuksen. Nähtäväksi jää, miten Ahti antaa Saimaalla antimiaan.
Hyvää kesää itse kullekin!
Kirjoittaja on keskustan varapuheenjohtaja.