Opiskelijoiden asumistukimuutos oli periaatteellinen uudistus
Opintojen aloittaminen on aina jännittävää aikaa ihmisen elämässä, mutta tänä keväänä se on erityisen mielenkiintoista, niin uusille kuin vanhoillekin opiskelijoille, kun 40 vuotta vanha opiskelijoiden asumislisäjärjestelmä jää historian hämäriin.
Uudistuksesta on jo mediassa paljon kirjoitettu ja pohdittu uudistuksen häviäjiä ja voittajia. Tämä on tietenkin luonnollista. Vastakkainasettelu kiinnostaa lukijoita ja myy lehtiä.
Politiikka kuitenkin perustuu aina periaatteisiin, ja periaatteita tämänkin uudistuksen taustalla oli ja ne olivat myös varsin keskustalaisia periaatteita.
Opiskelijapoliitikkojen välinen periaatteellinen kädenvääntö on vuosikymmenet kulkenut opintopistepalkan ja sosiaaliturva-ajattelun välillä. Ensimmäisessä mallissa tukia myönnetään suoritettujen opintojen perusteella ja jälkimmäisessä tukea myönnetään opiskelijan taloudellisen tarpeen perusteella.
Opintotuki kokonaisuudessaan oli ja on uudistuksen jälkeenkin näiden kahden periaatteen sekoitus. Muutos vei kuitenkin järjestelmää merkittävästi sosiaaliturva-ajattelun suuntaan.
Keskusta vaatiessaan uudistusta osoitti samalla myös, että niukkoinakin taloudellisina aikoina on mahdollisuus ”muistaa köyhän asiaa”, jos vain poliittista tahtotilaa löytyy tarpeeksi.
Tietenkin muutos tulee aiheuttamaan vielä pitkään vastarintaa. Sosiaaliturvajärjestelmän periaatteita ei voida laajemminkaan uudistaa ilman ettei uudistuksen myötä syntyisi myös häviäjiä.
Onneksi opiskelijoiden kohdalla hallitus uskalsi keskustan johdolla tällaiseen uudistukseen ryhtyä.
Kirjoittaja on Keskustan Opiskelijaliiton pääsihteeri