On muutoksen aika

Puheenvuoro

Tapasin viime viikolla kokoomuksen uuden puoluesihteerin Janne Pesosen lounaan merkeissä.

Tiesin jo entuudestaan, että mies oli Liperissä syntynyt. Mutta sitä en tiennyt, että olin kirjoittanut hänen äitinsä  kanssa samalta luokalta ylioppilaaksi vuonna 1973.

Olimme kuluttaneet koulunpenkkiä yhdessä aika monta vuotta. – Terveisiä vain Eilalle sinne Pihtiputaalle!

Tapaaminen kypsytti pohdintaa, jota olen käynyt viime kesästä lähtien. Nyt on tullut päätöksen aika, ja haluan kertoa siitä ennen kevään piirikokouskierroksen alkua.

En ole käytettävissä puoluesihteerin tehtävään kesäkuussa Seinäjoen puoluekokouksessa.

Kiteytän päätökseni tärkeimmät perustelut neljään kohtaan.

Ensinnäkin, olen jäämässä jo nyt keskustan historiaan kaikkien aikojen vanhimpana puoluesihteerinä. Meidän 1970-luvun keskustanuorten on aika tehdä järjestössä tilaa nuoremmille.

Lupasin 2010 nuorentaa puoluetoimistoa, ja haluan lunastaa tuon lupauksen myös omalta osaltani. Seuraajani saa johdettavakseen todella hyvässä iskussa olevan puoluetoimiston, jossa on sopiva sekoitus rautaista kokemusta, osaamista ja nuorta energiaa.

En löydä itselleni enää yhtä selvää missiota seuraavalle kaudelle kuin aiemmin.

Timo Laaninen

Toinen perustelu on se, että en löydä itselleni enää yhtä selvää missiota seuraavalle kaudelle kuin kolmessa edellisessä puoluekokouksessa.

Vuonna 2010 asetin tavoitteeksi puolueen maineen puhdistamisen kipeän vaalirahakohun jälkeen.

Vuonna 2012 Rovaniemen puoluekokous halusi kokeneen tukimiehen Juha Sipilän rinnalle auttamaan häntä politiikassa ja puolueen uudistamisessa.

Nämä vuosien 2010 ja 2012 missiot on toteutettu. Puolueen maine on palautettu, ja Juha Sipilä on kasvanut Suomen vahvimmaksi puoluejohtajaksi. On ollut suuri ilo ja etuoikeus toimia Sipilän upeassa tiimissä.

Turun puoluekokouksessa 2014 pyysin ja sain valtakirjan johtaa vaalikampanjaa, jolla keskustasta tehtäisiin jälleen suurin puolue vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Tämäkin tehtävä on suoritettu.

En itse keksi enää yhtä vahvoja perusteita valinnalleni kuin kolmella edellisellä kerralla enkä voi edellyttää, että puoluekokous niitä keksisi.

Kolmas perustelu vaihdokselle on ajankohta. Seuraavan kahden vuoden aikana järjestetään ainakin kuntavaalit ja presidentinvaalit.

On hyvä, että uusi puoluesihteeri saa jo kokemusta näiden kampanjoiden vetämisestä ennen vuoden 2019 eduskuntavaaleja.

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että puoluesihteerin vaihdos vain runsas puoli vuotta ennen eduskuntavaaleja ei ole paras mahdollinen lähtökohta kampanjan rakentamiselle.

Neljäs ja lopulta ehkä tärkein perustelu luopumiselle tiivistyy B. B. Kingin kappaleeseen ”The thrill is gone”.

Puoluesihteerin työn menestyksekäs hoito edellyttää sopivassa suhteessa sisäistä intohimoa ja velvollisuudentunnetta. Minun kohdallani tämä motivaation vaaka on kallistunut liikaa velvollisuudentunteen puolelle.

Olo on helpottunut, kun päätös on tehty ja maali näkyvissä. Nykyisen mandaattini vien ilolla ja vauhdilla loppuun.

Timo Laaninen