Mennään metsään!

Tällä viikolla vietettiin ensimmäistä kertaa Suomen lasten metsäretkipäivää.

Loistavaa hanketta koordinoidaan Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitokselta, ja metsäretkipäivän suojelijana toimii presidentti Sauli Niinistö.

Päivän tavoitteena on innostaa niin lapsia, perheitä kuin lasten kanssa työskenteleviä lähtemään metsäretkelle raikkaaseen ilmaan, vaihtelevaan maastoon ja tutkimaan mitä ihmeellisempiä luonnosta löytyviä asioita.

Metsä on mitä oivallisin lähiliikuntapaikka niin aikuisille kuin lapsillekin. Metsää löytyy jokaisen lähialueelta; metsän tarjoamat huikeat retkipuitteet ovat meidän kaikkien ulottuvilla.

Harmillisesti metsässä liikkumisesta on tullut yhä harvinaisempaa, jopa kiellettyä. Tänä päivänä meillä on yhä enemmän lapsia, jotka eivät ole käyneet koskaan metsässä, vaan liikkuminen tapahtuu aina rakennetussa ympäristössä.

Lapsen motoriseen kehitykseen tarvitaan myös epätasaisia liikkumisalustoja, ja metsä tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden. Epätasainen maasto antaa haasteita niin lapsen motoriikalle kuin koordinaatiokyvylle.

Vaihtelevassa maastossa ja maisemassa käveltyjä kilometrejä kertyy huomaamatta. Mitä paremmat motoriset kyvyt lapselle syntyy, sitä todennäköisemmin lapsi on aktiivinen liikkuja myös myöhemmällä iällä.

Lapsen mielikuvitus saa metsässä uusia ulottuvuuksia, kun tekeminen ei ole valmiiksi keksittyä. Luonnossa vallitseva hiljaisuus on myös kokemus lapsille, sillä altistumme jatkuvalle melulle lähes koko päivän ajan.

Meillä kotona yksi alkukevään lempipuuhista on kävelyretki lähimaastoon tutkimaan muuttolintujen saapumista.

Yhdessä eskarilaisen kanssa yritämme tunnistaa eri lintuja, ja kotona on kiva tarkistaa lintukirjasta, menivätkö arvaukset oikein.

Luontoon pääsee liikkumaan myös Vesaisten juhlavuoden perheleirillä Mäntsälässä 4.-7.8.

Ilmoittautuminen leirille on käynnissä Vesaisten kotisivuilla. Tule mukaan viettämään monipuolista leirielämää koko perheen voimin!

Kirjoittaja on Vesaisten keskusliiton puheenjohtaja.

Mirja Vehkaperä