Meidän on uudesta luotava maa

Puheenvuoro

Keskustalaisille rakkaaksi muodostuneessa Nälkämaan laulussa linjataan: ”Meidän on uudesta luotava maa”.

Koronakriisin ravistelema Suomi on nyt tuon saman kainuulaisen tehtävän edessä. Suomi on saatettava takaisin menestyksen uralle. Maata on rakennettava uudelleen.

Kainuun maakuntaa kuvaileva marssi istuu monella tavalla henkiseksi ohjenuoraksi edessä olevaan Suomen jälleenrakennustyöhön.

Meillä on edelleen käytettävissä jylhää ja omaleimaista luonnonkauneutta vastaavat voimavarat ja -vahvuudet, joilla hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu ja talous saatu rullaamaan maailmanlaajuisesti esimerkillisellä tavalla.

Nälkämaan laulun on tulkittu kuvaavan kainuulaisten sisukkuutta, ahkeruutta ja isänmaan rakkautta. Niitä me tarvitsemme, jotta maa nousee koronan kurjimuksesta uuteen loistoonsa.

Puolueemme puheenjohtaja Katri Kulmuni linjasi vappupuheessaan, että Suomen tulevien vuosien tärkein tehtävä on jälleenrakentamisessa. Hän totesi aivan oikein, että tarvitsemme poikkeuksellista yhteistyötä.

Valtion ja elinkeinoelämän on puhallettava yhteen hiileen, työelämään tarvitaan lisää sekä turvaa että joustoja. Tarvitaan kultaista keskitietä, tarvitaan Suomen Keskustaa.

Keskusta on käynnistänyt oman työnsä Suomen jälleenrakennusohjelman laatimiseksi.

Työstämme ohjelmaa kevään ja kesän ja tuomme Oulun puoluekokouksen arvioitavaksi suunnitelman, miten Suomi rakennetaan koronan jälkeen uudelleen ja miten suomalaisten hyvinvointia saadaan kohennettua.

Työ kulkee Keskusta 2030 -uudistusohjelman kanssa käsi kädessä. Esimerkiksi uudistusohjelmatyössä syntyvä visio Suomesta sopii suoraan jälleenrakentamisen tavoitetilaksi.

Korona-aika on haastanut politiikan lisäksi myös puoluetoimintaa.

Olemme olleet uuden edessä, kun perinteiset kokoontumismuodot eivät ole epidemia-aikana mahdollisia.

Tupailtoja on siirretty nettisovelluksiin, puoluejohdon ja ministereiden videolähetykset ovat kasvattaneet suosiotaan ja yhdistysten hallitukset ovat joka tasolla pitäneet kokouksiaan sähköisesti.

En usko, että korona muuttaa kaikkea puoluetoimintaa lopullisesti. Ajattelen, että toistemme kohtaamisen tarve kasvaa rajoitusten myötä.

Kunhan kokoontumiset ovat terveydelle turvallisia järjestää, keskustan kannattaa laittaa jalalle keskusteluiltoja politiikasta, tapaamisia kärkinimiemme kanssa ja vapaamuotoisiakin tilaisuuksia, jotta ihmiset pääsevät purkamaan tuntojaan ja tapaamaan toisiaan.

Perinteiden rinnalla etäyhteyksistäkin tulee kuitenkin uusi normaali.

Voimme siis sanoa, että koronan myötä meidän on uudesta luotava myös puoluetta. Tähän tarvitsemme uusien tekniikoiden käyttöönoton rinnalla myös paluuta perusasioiden äärelle.

Jäsentietojen oikeellisuus ja yhteystietojen ajantasaisuus ovat kiertämättömiä ehtoja sähköiselle puoluetoiminnalle. Tämä vaatii edelleen keskustassa valtavasti työtä.

Mutta siihenkin Ilmari Kianto on meille sanoittanut ja Oskari Merikanto säveltänyt rohkaisevat säkeet jo yli vuosisata sitten.

Taival lie hankala – olkoon vaan! Kyllä me tähän pystymme!

Riikka Pirkkalainen Kirjoittaja on keskustan puoluesihteeri.