Luontosuhteen juhla

Puheenvuoro

Huoli suomalaisten luonnosta vieraantumisesta on vaivannut meitä monia keskustalaisia. Välillä tuntuu, että ihan yksinkertaisimmatkin luontoon liittyvät asiat saa vääntää rautalangasta, jopa hallitusneuvotteluissa.

Kouluissa ja perheissä ei välttämättä lähdetä enää lähimetsään retkelle, kalalle tai marjastamaan. Realistisen luontosuhteen muodostumisesta onkin tullut nykypäivänä haastavampaa kuin ennen, sillä sitä ei välttämättä tule niin sanotusti verenperintönä.

Näin keskikesää juhlittaessa ja heinäkuun helteillä moni hakeutuu kuitenkin mökkeilemään, retkeilemään tai puistoon koko perheen voimin. Ahkerin ulkomaanmatkaajakin pakkaa matkalaukkuunsa rantasandaalien ja passin sijaan sääskimyrkyn sekä uimapuvun. Oli ilahduttavaa seurata tänä juhannuksena sosiaalista mediaa, kun se oikein pursusi luonnosta nauttivien ihmisten kuvia. Toiset nauttivat uiden ja saunoen, osa väkersi kukkaseppeleitä ja osa kalasti.

Pohdin, että juuri meidän keskustalaisten tulee kantaa vastuu siitä, että realistisen luontosuhteen muodostaminen on mahdollista myös tulevaisuudessa. Meidän tulee kannustaa ihmisiä menemään metsään, kutsua väkeä mökille ja kalalle sekä viedä ihmiset nauttimaan juuri niistä oman paikkakunnan kauneimmista luontokohteista.

Meidän vastuullamme on, että myös tulevaisuudessa suomalainen voi nauttia vanhoista metsistä mutta myös käyttää puusta jalostettuja ekologisia tuotteita sekä syödä lähivesistöstä itse pyydettyä kalaa. Sillä vain kokemalla ja tekemällä jokainen meistä voi muodostaa suhteen Suomen ainutlaatuiseen luontoon.

Juhannus onkin, ainakin minulle, keskikesän ja Johannes Kastajan juhlan lisäksi juhla suomalaisten suhteesta upeaan luontoomme. Vaalitaan sitä myös nyt lomakaudella. Pulahdetaan tuhansiin järviin, kalastetaan ja nautitaan luonnosta kesäisen parfyymin suojista. Ja ennen kaikkea kutsutaan muutkin nauttimaan!

Kirjoittaja on Keskustanuorten varapuheenjohtaja.

Reetta Junttila