Kohti vaalien putkea

Puheenvuoro

Vuosi 2020 jää historiaan poikkeuksellisena vuotena. Koronapandemia mullisti koko maailman. Jokaisen arki muuttui.

Myös politiikassa viime vuosi oli monella tavalla erikoinen. Taistelu virusepidemiaa vastaan yhdisti hetkeksi puolueet yli hallitus-oppositio -asetelman. Syksypuolella taudinhallinta puolestaan jo aiheutti perinteistä poliittista debattia.

Vuosi 2020 näytti, että puolue voi hallitusvastuussa kasvattaa kannatustaan. Toisaalta nähtiin myös se, ettei oppositioasema ole automaatio kannatuksen nousuun.

Populismin ja identiteettipolitiikan nousu ovat kansainvälisiä ilmiöitä, jotka ovat hallinneet politiikan asetelmaa jo kokonaisen vuosikymmenen.

Haaste on kohdistunut myös Suomen ulkopuolella erityisesti poliittiseen keskustaan. Ratkaisuhakuiselle politiikalle on vaikea hakea kantopintaa, kun kentän eri laidoilla on liikkeitä, jotka menestyvät sanoittamalla ihmisten syvimpiä huolia ja pelkoja.

Politiikassa tuntuu olevan meneillään aika, jolloin ympärillä on vain epävarmuutta. Ei ole oppeja menneiltä ajoilta sovellettaviksi. On uskallettava luoda uusia pelikirjoja.

Viime vuosi oli poikkeuksellinen myös siksi, ettei silloin käyty yksiäkään vaaleja.

Vuosi 2021 aloittaa pitkän vaaliputken. Tänä keväänä käydään kuntavaalit, ensi vuonna maakuntavaalit, vuonna 2023 eduskuntavaalit ja vuonna 2024 sekä presidentinvaalit että Euroopan parlamentin vaalit.

Keskusta lähtee kuntavaalikevääseen kaksijakoisesta tilanteesta.

Toisaalta olemme edellä neljän vuoden takaista ehdokastilannetta, vetovoimaa ehdokkaiden keskuudessa on siis ollut. Toisaalta gallupmittaukset näyttävät meille paikoilleen jämähtänyttä kannatusta.

Kuntavaalit on keskustalle mahdollisuus parantaa kannatusta merkittävästi.

Olemme Suomen vahvin kuntapuolue. Meillä on ehdottomasti eniten kuntapäättäjiä ympäri Suomen. Heidän nauttimansa luottamus on siivittänyt kerta toisensa jälkeen puolueen kokonaiskannatukseen, jolla on taisteltu vaalien kärkisijoista.

Tuo sama ehdokasverkosto on meidän suurin mahdollisuutemme tänäkin keväänä. Mitä enemmän saamme tavallisia suomalaisia ympäri maan ehdolle, sitä parempi mahdollisuus meillä on petrata kannatuslukemiamme merkittävästi ylöspäin. Siksi ehdokashankinta on seuraavat kaksi kuukautta meidän tärkein tehtävämme.

Millainen alkanut vuosi voisi olla politiikan osalta?

Nopeat ja isot kannatusmuutokset ovat varmasti yhtä mahdollisia kuin ne ovat olleet viimeisinä parina vuotena.

Keskustan on mahdollista päästä kiinni suureenkin myönteiseen kannatusmuutokseen, jos se pystyy herättämään suomalaisissa luottamusta. Kuntavaalien lisäksi luottamusta pitää herättää valtakunnallisella politiikalla.

Luottamus syntyy aina myönteisillä asioilla. Siksi on tärkeää pitäytyä viime syyskuussa auki lausutussa tavoitteessa: Keskusta on Suomen myönteisin ja tulevaisuususkoisin puolue.

Voimme luoda 2020-luvun politiikan uuden tuulen ja palauttaa ratkaisuhakuisuuden vetovoimaiseksi. Keskustan juuret voivat jälleen olla tulevaisuuden politiikan vahvuus.

Riikka Pirkkalainen Kirjoittaja on keskustan puoluesihteeri.