Kohti uutta aatteellista kevättä

Puheenvuoro

Toukokuun alku on minusta vuoden parasta aikaa. Lämpenevä keli ja lisääntyvä valo piristävät ja innostavat takuuvarmasti. Samaa tunnetta politiikan saralla tuotti viikonlopun Keskustanuorten valtuuskunta.

On myönnettävä, että kuuden prosentin nuorisokannatus on ollut ajoittain jopa musertava fakta. Vielä suurempi on huoli siitä, että puolueemme ei puhuttele ja aatteemme ei näy!

Keskustalainen viesti ei lyö läpi tai pysy ajan hermoilla. Puheenjohtaja Aleksi Sandroos totesi hyvin puolueemme näyttäytyvän monille ”menneen mailman edunvalvojana”.

Viikonlopun laadukas keskustelu vahvisti minulle kaksi asiaa: emme ole tuskiemme kanssa yksin ja jos muutos jostain sikiää niin Keskustanuorten riveistä!

Viestimme puolueen suuntaan on selvä – selviytyäkseen keskustan on nostettava kissat pöydälle tabujen suhteen, tuotava liberaalius ja ihmisyys aidosti keskiöön ja onnistuttava luomaan rohkeaa visiota tulevaisuuden yhteiskunnasta.

Taannuttaa taika ja vanhoillisuus! Ja tästä teemasta tulette kuulemaan paljon kesäkuun puoluekokouksessa.

Evästyksinä tähän työhön nostan muun muassa seuraavia teemoja: ilmastonmuutoksen pysäyttäminen siirtymällä vihreään ja kasvipohjaiseen yhteiskuntaan, perustulo sen aidossa vastikkeettomassa muodossaan, mielenterveyskriisin pysäyttäminen resursoinnilla ja tehokkuuden ihannoinnista irtautumalla, sekä humaanimpi päihdepolitiikka.

Näistä viimeksi mainittu otti Keskustanuorissa aimo harppauksen viikonlopun aikana, kun valtuuskunta päätti kannattaa kannabiksen dekriminalisointia ja ryhtyä selvittämään laillistamista.

Tämä poiki somessa monenlaista keskustelua. Osa kehui tai esitti rakentavaa kritiikkiä. Iso joukko myös päätyi puhumaan rappiollisuudesta, epäkeskustalaisuudesta tai sortui henkilöön menevään sadatteluun.

Haluan sanoa yhden asian. Me Keskustanuorissa olemme sieluamme myöten kepulaisia. Samalla olemma äärimmäisen huolissamme rakkaan kansanliikkeen tilasta. Meidän viestimme on se viesti, joka on maassamme valtavirtaa 10 vuoden päässä – halusi sitä tai ei!

Se, halutaanko viestimme kuulla määrittää nouseeko aurinko kepulaiselle taivaalle myös tulevaisuudessa ja lämmittääkö nouseva kannatuskäyrä celsiusasteiden tavoin!

Jere Tapio Kirjoittaja on Keskustanuorten varapuheenjohtaja