Keskustalla on vaihtoehto – Pelastetaan palvelut
Suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden rakentaminen on päättäjien tärkein tehtävä joka päivä. Yhteiskunnan sivistyksen tasoa mitataan sillä, miten se huolehtii heikoimmista ja hädänalaisista.
Olen viime kuukausina kiertänyt ympäri Suomea ja päässyt kuulemaan potilaita, hoitajia, lääkäreitä, sosiaalityöntekijöitä, ensihoitajia ja pelastajia. Kouvolasta Kittilään, Salosta Mikkeliin, Tampereelta Pukkilaan, Espoosta Enontekiölle.
Ihmisten huolet ovat asemaan ja postinumeroon katsomatta hyvin paljon samoja. Suomalaisten terveyspalveluita, vanhustenhoitoa, lastensuojelua ja pelastustoimen palveluja viedään nyt monin paikoin väärään suuntaan.
Pelkästään Uudellamaalla hallituksen politiikka johtaa rajuun palveluiden keskittämiseen. Asiakasmaksut nostetaan tappiin, eli sairaille ja vanhuksille lähetetään iso lisälasku. Ja jopa yli 800 ammattilaisen, lääkärin ja hoitajan, työpaikka on vaarassa. Samankaltaisia viestejä tulee kaikkialta Suomesta.
Totuus on, että hallituksen leikkauspolitiikka, jolla keskitetään palveluita, on tullut tiensä päähän.
Mitä sitten pitäisi tehdä?
Toivoa on. Meillä keskustassa on olemassa vaihtoehto.
Emme leikkaisi sosiaali- ja terveyspalveluista. Hyvinvointialueilla pitää olla kohtuulliset resurssit hoitaa ihmiset sekä taata lähipalvelut.
Panostaisimme perusterveydenhuoltoon. Näin lyhennettäisiin hoitojonoja ja helpotettaisiin päivystysten ruuhkia sekä saataisiin pitkällä aikavälillä hillittyä erikoissairaanhoidon kustannuksia.
Mielestämme hyvinvointialueille pitää antaa myös järkevämpi aikataulu taloutensa tasapainottamiseen. Alueiden pakottaminen hätäratkaisuihin ei tuo kestävää säästöä.
Höllentäisimme myös alueiden sääntelyä. Se toisi liikkumavaraa hyvinvointialueille ja niiden ammattilaisille järjestää ihmisten hoito ja hoiva parhaalla mahdollisella tavalla.
Sääntelyn purkamisella säästettävä raha pitää myös jättää hyvinvointialueiden käyttöön.
Kalliit vuokratyömarkkinat ja keikkalääkärit tulee laittaa kuriin valtakunnallisin toimin. Nykymeno tältäkään osin ei voi jatkua.
Kela-kyytien rahoituksesta päättäminen pitää saada hyvinvointialueiden pöydälle. Ei ole oikein, että hyvinvointialue voi säästää pidentämällä hoitomatkoja, kun lopulta kuitenkin valtio maksaa kuljetuskustannukset, mutta eri pussista.
Omalääkärimalli pitää saada käyttöön koko maassa. Jokaisella suomalaisella tulee olla omalääkäri. Lääkäri tuntee jokaisen potilaan taustat ja tarpeet, jolloin hoidon jatkuvuus saadaan myös turvattua.
Malli tuo tutkitusti myös säästöjä, kun joka kerta ei tarvitse selittää vaivoja uudelle ihmiselle.
Politiikan suunnanmuutos tarvitaan, jotta ihmisten palvelut voidaan pelastaa. Suomalaisten pitää voida luottaa siihen, että sairauden tai vanhuuden tullen saa hoitoa ja hoivaa.