Keskusta johtamaan Suomen jälleenrakennusta

Puheenvuoro

Koronakriisi on nostanut keskiöön lukuisat keskustalaisen aatteeseen kiinteästi kuuluvat asiat. Hajautettu yhteiskuntarakenne, yhteiskunnan huoltovarmuus ja kriisivalmius ovat asioita, joiden puolesta olemme tehneet töitä pitkään, mutta toisia puolueita ne eivät ole liikaa huolettaneet.

Nyt koronakriisi on osoittanut, että keskittämispolitiikka altistaa ihmiset pandemian olosuhteissa hengenvaaraan hajautetumman mallin ollessa turvallisempi.

Me suomalaiset olemme korkean työmoraalin kansaa. Työ on ja on ollut keskeisessä roolissa osana arjen valintojamme. Erityisesti se on vaikuttanut päätökseen mieluisan työpaikan ja asuinpaikkakunnan välillä, ja usein päätynyt työpaikkakunnan eduksi. Tämä on näkynyt työpaikkojen ja ihmisten keskittymisenä kasvukeskuksiin.

Koronakriisi on tuonut tähän muutoksen: moni on huomannut, että etätyö on itseasiassa monissa ammateissa tehokkaampaa. Ylen mukaan reilut puoli miljoonaa suomalaista olisivat halukkaita jatkamaan etätöissä täysimääräisesti, tietenkin ilman vaikutusta työn tulokseen ja laatuun.

Ketäpä ei houkuttaisi jokapäiväisestä työmatkasta luopuminen, mikä mahdollistaa enemmän aikaa itsensä kehittämiselle, harrastuksille, läheisille ja palautumiselle.

Vaikka kevät on käytännössä estänyt läheisten näkemisen, monenlaista on tehty kodin piirissä, kuten remontteja ja metsänhoitoa.

Kotimaan matkailu nousee tulevana kesänä uuteen kukoistukseensa.

Uskon että hallitus linjaa pian kotimaan matkailuun ja mökkeilyyn kannustamisesta.

Tämä on enemmän kuin mahdollisuus maakunnille! Mutta myös keskustalle.

Uudenlainen lähentyminen maaseudun ja kaupunkien välillä vapaa-ajan asumisen buumin myötä suorastaan vaatii keskustaa johtamaan uudistuksia, joilla monipaikkaista asumista tehdään helpommaksi.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi valokuituyhteyksiä kesämökeille, vapaa-ajanasumisen muuttamista vakituisiksi asunnoiksi entistä helpommin ja verotuksen muokkaamista etätyön mahdollistamiseksi.

Maankäyttö- ja rakennuslain meneillään olevassa uudistuksessa on otettava Suomen epidemiakestävyys entistä paremmin huomioon.

Keskustalla riittää urakkaa!

Petri Honkonen Kirjoittaja on keskustan varapuheenjohtaja ja keskustan toisen kauden kansanedustaja Saarijärveltä.